Aşi̇l Tendon Yaralanması07/04/22 13:39
Aşi̇l Tendon Yaralanması Nedir?
Aşil tendonu genellikle spor aktiviteleri sırasında yaralanır, bu da şişlik ve ağrı ile karakterize tendinit adı verilen inflamatuar bir duruma neden olur.
Aşil Tendon Anatomisi
Tendonlar, kasları kemiğe bağlayan yumuşak dokulardır. Aşil tendonu vücuttaki en uzun tendondur ve ayak bileğinin arkasında bulunur ve baldır kaslarını topuk kemiği ile birleştirir. Baldır kaslarının kasılması Aşil tendonunu sıkılaştırır ve topuğu çeker, yürüme, koşma ve zıplama için gerekli ayak ve parmak hareketlerini sağlar.
Aşil Tendon Yaralanması
Aşil tendonu genellikle spor aktiviteleri sırasında yaralanır, bu da şişlik ve ağrı ile karakterize tendinit adı verilen inflamatuar bir duruma neden olur. Bazı durumlarda, ciddi yaralanma Aşil tendonunun yırtılması veya yırtılması ile sonuçlanır ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Aşil Tendon Yaralanması Nedenleri
Aşil tendonunun yırtılması veya yırtılması, genellikle spor yapan orta yaşlı erkeklerde görülür. İlerlemiş yaşa bağlı güçsüzlük veya tenis, badminton ve basketbol gibi belirli sporlar sırasında ani aktivite patlamaları sonucu tendon yırtılır. Tendinit geçmişine sahip olmak, artrit ve diyabet gibi bazı hastalıklar veya bazı antibiyotikler sizi yırtılmalara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
Aşil Tendon Yaralanması Belirtileri
Aşil tendon rüptürünün klasik semptomu, ayak parmaklarınızın üzerinde yükselememektir. Sıklıkla ayak bileği bölgesinde şiddetli ağrı, şişlik ve sertlik ile birlikte sesler ve ardından bölgede morarma yaşayabilirsiniz. Tendon kısmen yırtılmış ve yırtılmamışsa ağrı ve şişlik hafif olabilir.
Aşil Tendon Yaralanması Teşhisi
Yırtık veya yırtılmış bir Aşil tendonunun teşhisi, etkilenen bölgenin fizik muayenesiyle başlar. Thompson testi, tendonun hala topuğa bağlı olup olmadığını kontrol etmek için karın üstü yatarken baldır kasına basıldığında yapılabilir. Bazı durumlarda, net bir teşhis için ultrason veya MR taraması istenebilir.
Aşil Tendon Yaralanması Tedavisi
Tedavinin temel amacı, normal aktivitelerinizi gerçekleştirebilmeniz için Aşil tendonunun normal fizyolojisini eski haline getirmektir.
Yırtık veya yırtılmış bir Aşil tendonunun tedavisi, cerrahi olmayan veya cerrahi yöntemleri içerir. Yırtık veya yırtılmış bir Aşil tendonunun hemen ardından RICE yöntemini aşağıdaki gibi uygulamalısınız:
- Yaralı bacağınızı dinlendirin.
- Şişmeyi önlemek için yaralanma bölgesine buz paketleri uygulanmalıdır.
- Şişmeyi önlemek için yaralı bölgeye kompresyon bandajları uygulayın.
- Şişmeyi azaltmak için yaralı ayağı yükseltin.
Diğer cerrahi olmayan yöntemler, kopan tendonun tekrar yerine oturması ve iyileşmesi için yaralı bölgeyi altı hafta boyunca alçıya almayı içerir. Alçının çıkarılmasından sonra, sertliği önlemek ve kayıp kas tonusunu geri kazandırmak için fizik tedavi önerilir.
Aşil Tendon Ameliyatı
Ameliyat genellikle bir sinir bloğu ve sedasyon altında ayakta tedavi prosedürü olarak gerçekleştirilir. Bacağınızın arkasında bir kesi yapılır. Cerrahınız yırtık tendonu güçlü dikişlerle tekrar dikecektir. Cerrahınız, yırtığın derecesine bağlı olarak Aşil tendonunu diğer tendonlarla güçlendirebilir. Tendon, topuk kemiğini yırtmış veya çekmişse, cerrahınız tendonu topuk kemiğine yeniden bağlayacaktır.
Aşil Tendon Ameliyatı Sonrası Bakım
Aşil tendon ameliyatı sonrası bacağınıza, ayak parmaklarınızdan dizinizin hemen altına kadar alçı veya atel yerleştirilecektir. Ameliyat olan ayağınıza ağırlık vermemeniz tavsiye edilecek ve hareket etmenize yardımcı olması için size koltuk değneği veya yürüteç verilecektir. Ayak bileği ve baldır kaslarınızdaki gücü ve hareketi yeniden kazanmak için size fizik tedavi önerilecektir. 6 ayda tam hareket, bir yılda tam iyileşme elde edebileceksiniz.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın