Ayak Ağrısı07/04/22 13:43

Ayak Ağrısı Nedir?

Ayak ağrısı, ayaktaki belirli faktörlerin neden olduğu sıkıntılardan kaynaklanır. Koşma, zıplama gibi çeşitli aktivitelerle uğraşan genç sporcuların sıklıkla yaşadığı bir sorundur. 

Ayak Ağrısı

Ayak kemikler, bağlar, tendonlar ve kaslardan oluşur. Ayaklarınız tüm vücudunuzun ağırlığını taşıdığından, yaralanma ve ağrıya daha yatkındırlar.

Ayak ağrısı, ayaktaki belirli faktörlerin neden olduğu sıkıntılardan kaynaklanır. Koşma, zıplama gibi çeşitli aktivitelerle uğraşan genç sporcuların sıklıkla yaşadığı bir sorundur. Normalde ayak ağrısı evde uygulanan tedavilerle tedavi edilebilir ve iyileşmesi zaman alabilir. Ancak ciddi yaralanma durumlarında yeterli değerlendirme ve tedavi gereklidir.

Ayak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Ayak ağrısı aşağıdaki nedenlerden ortaya çıkabilir

  • İlerlemiş yaş
  • Aşırı kilolu olmak
  • Aşırı spor aktivitelerine veya yürüyüşe katılmak
  • Yaralanma veya travma
  • Doğuştan ayak deformiteleri
  • Uygun olmayan ayakkabılar giymek
  • Uzun süre ayakta durmak

Bazı rahatsızlıklar ayak ağrısına neden olabilir ve aşil tendiniti, aşil tendon yırtılması, kemik mahmuzları, kırık ayak bileği, ayak veya ayak parmağı, bunyonlar, diyabetik nöropati, gut, osteoartrit, çekiç parmak, plantar siğiller, batık ayak tırnakları, ayak tendiniti ve tümörleri içerebilir.

Ayak Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Ayak ağrısı ile kliniğe başvurduğunuzda, doktorunuz öykünüzü gözden geçirecek ve ayağınızın kapsamlı bir fizik muayenesini yapacaktır. Tanıyı doğrulamak için X-ışınları, BT taraması ve MR taramaları gibi görüntüleme teknikleri istenebilir.

Ayak Ağrısı Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Ayak ağrısının tedavisi temel nedene bağlıdır. Ayak ağrısını tedavi etmek için genel önlemler arasında dinlenme, ilaçlar, buz, kompresyon, elevasyon, ayağa yük binmemesi için koltuk değneği kullanılması ve germe ve güçlendirme egzersizleri yer alır.

Göz önünde bulundurulabilecek diğer yöntemler arasında dolaşımı artırmak ve iyileşmeyi teşvik etmek için ultrason, elektrik stimülatörleri ve lazer tedavisi yer alır. Bazı durumlarda, durumunuza ve altta yatan deformiteye bağlı olarak ameliyat önerilebilir.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Ayak Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler