Ayak Kireçlenmesi07/04/22 14:18
Ayak Kireçlenmesi Nedir?
Ayak kireçlenmesi, bir eklemdeki kemiklerin uçlarını kaplayan düz kıkırdağın dejenerasyonunun bir sonucu olarak eklemlerin iltihaplanmasıdır.
Ayak kireçlenmesi, bir eklemdeki kemiklerin uçlarını kaplayan düz kıkırdağın dejenerasyonunun bir sonucu olarak eklemlerin iltihaplanmasıdır. Kıkırdakların bu dejenerasyonu, kemiklerin ağrılı bir şekilde sürtünmesine, eklemlerde şişme ve sertliğe yol açarak hareketlerin kısıtlanmasına neden olur. Ayak ve ayak bileğinde kireçlenme, kırık, çıkık, iltihabi hastalık veya doğuştan şekil bozukluğu nedeniyle oluşabilir. Ayak kireçlenmesinden en çok etkilenen ayak eklemleri şunlardır:
- Kaval kemiği (tibia) ve ayak bileği kemiği (talus) arasındaki eklem
- Topuk kemiği, iç orta ayak kemiği ve dış orta ayak kemiğini içeren ayağın üç eklemi
- Ayak başparmağı ve ayak kemiğinin eklemi
Ayak Kireçlenmesi Çeşitleri Nelerdir?
Ayak ve ayak bileğini etkileyebilecek üç tip kireçlenme vardır:
- Osteoartrit : Dejeneratif eklem hastalığı olarak da adlandırılan bu en yaygın kireçlenme türüdür ve en sık yaşlılarda görülür. Osteoartrit ile kıkırdak zamanla aşınmaya başlar. Aşırı durumlarda, kıkırdak tamamen aşınabilir ve eklemdeki kemikleri koruyacak hiçbir şey bırakmayarak kemik-kemik temasına neden olabilir. Kemikler ayrıca bir eklemin sonunda şişebilir veya dışarı çıkabilir (kemik mahmuzları).
- Romatoid artrit : Bu, vücudun bağışıklık sisteminin (vücudun enfeksiyonla savaşma şekli) sağlıklı eklemlere, dokulara ve organlara saldırdığı bir oto-bağışıklık hastalığıdır. Eklemlerde ağrı, sertlik, şişme ve fonksiyon kaybına neden olabilir. Romatoid artrit çoğunlukla el ve ayak eklemlerini etkiler ve simetrik olma eğilimindedir. Bu, hastalığın vücudun her iki tarafındaki (iki ayak) aynı eklemleri aynı anda ve aynı semptomlarla etkilediği anlamına gelir.
- Travma sonrası kireçlenme : Ayak bileği veya ayak yaralanmasını takiben gelişen artrit, travma sonrası artrit olarak adlandırılır. Durum, kırık, şiddetli burkulma veya bağ yırtıkları gibi travmadan yıllar sonra gelişebilir.
Ayak Kireçlenmesi Yaygın Nedenleri Nelerdir?
Kireçlenme yaşlılığın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Romatoid kireçlenme genellikle hastalıktan sorumlu genler bir enfeksiyon veya çevresel faktör tarafından tetiklendiğinde ortaya çıkar. Bu, vücudun eklemlere karşı savunma mekanizması olan antikorlar üretmesini tetikler. Eklem yüzeylerindeki kırıklar ve eklem çıkıkları, bir kişiyi travma sonrası kireçlenme geliştirmeye yatkın hale getirebilir. Vücut, kıkırdak hücrelerinin ölümüne neden olabilecek bir yaralanmanın ardından belirli hormonlar salgılar.
Ayak Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Ayak ve ayak bileği kireçlenmesi semptomları arasında ağrı veya hassasiyet, şişme, eklemde sertlik ve sınırlı hareket açıklığı bulunur.
Ayak Kireçlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Ayak ve ayak bileği kireçlenmesi tanısı, tıbbi öykü, fizik muayene ve etkilenen eklemin röntgeni ile konur. Kireçlenmeyi teşhis etmek için bir kemik taraması, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları da yapılır.
Ayak Kireçlenmesi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Ayak ve ayak bileği kireçlenmesi için cerrahi olmayan tedavi seçenekleri şunları içerir:
- İlaçlar (antiinflamatuarlar)
- Enjeksiyonlar (steroidler)
- Fizik Tedavi
- Ayak bileği ortezi (AFO)
- Kilo kaybı
- Eklemleri desteklemek için bastonlar
Semptomlarınız konservatif tedavilerle düzelmezse, ayak kireçlenmesini tedavi etmek için cerrahi gerekebilir. Bunlar şunları içerebilir:
- Artroskopik cerrahi: Artroskopi, artroskopun (kamera takılı dar ışıklı fiber optik tüp) bir anahtar deliği kesisinden eklem içine yerleştirildiği cerrahi bir prosedürdür. Artroskop, net bir görüş için cerrahınıza bir monitörde yaralanmanın büyük bir gerçek zamanlı görüntüsünü sağlar. Teşhis için eklemin iç yapıları incelenir ve cerrahınız 2 – 3 küçük kesiden geçirilen küçük cerrahi aletlerle sorunu da tedavi edebilir. Cerrahınız eklem bölgesini yabancı doku, iltihaplı doku veya kemik çıkıntılarından (mahmuzlar) temizlemek için sondalar, forsepsler, bıçaklar ve tıraş makineleri kullanır. Ameliyat tamamlandıktan sonra kesiler kapatılır.
- Artroplasti veya eklem değiştirme: Bu prosedürde, cerrahınız hasarlı eklemi çıkarır ve yapay bir implant ile değiştirir. Genellikle eklem osteoartrit, romatoid artrit veya travma sonrası artrit nedeniyle ciddi şekilde hasar gördüğünde yapılır. Eklem protezi amacı, ağrıyı hafifletmek ve normal işlevini eski haline getirmektir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın