Ayak Kırığı07/04/22 14:29

Ayak Kırığı Nedir?

Ayak kırığı farklı kemik ve eklemleri içerebilir ve çeşitli tiplere ayrılır. Ayak kırığı travma ve tekrarlanan baskı sonucu meydana gelir.

Ayak Kırığı

Ayak kırığı travma ve tekrarlanan baskı sonucu meydana gelir.  Arka ayaktaki kemikleri kırmak için aşırı kuvvet gerekir. En yaygın ayak kırığı türü, tekrarlanan aktiviteler kemiklerde küçük çatlaklar oluşturduğunda ortaya çıkan bir stres kırığıdır.

Ayağın Normal Anatomisi Nedir?

Ayağın 3 bölüme ayrılabilen 26 kemiği vardır:

  • Arka ayak iki kemikten oluşur: alt bacağın kemiklerine bağlanan talus kemiği ve topuğu oluşturan kalkaneus kemiği.
  • Orta ayak, naviküler, küboid ve üç çivi yazılı kemikten oluşur.
  • Ön ayak beş metatarsal kemikten ve falanks adı verilen 14 parmak kemiğinden oluşur.

Arka ayak orta ayaktan mediyotarsal eklem ile ayrılır ve orta ayak Lisfranc eklemi ile ön ayaktan ayrılır. 

Kaslar, tendonlar ve bağlar, ayakların kemiklerini ve eklemlerini destekleyerek, yürürken, koşarken ve zıplarken vücudun tüm ağırlığına dayanmalarını sağlar. 

Ayak Kırığı Çeşitleri Nelerdir?

Ayak kırığı farklı kemik ve eklemleri içerebilir ve çeşitli tiplere ayrılır:

  • Kalkaneal kırıklar: Bu, topuk kemiğini etkiler ve çoğunlukla yüksek enerjili çarpışmalar nedeniyle oluşur. Sakatlık yaratan yaralanmalara neden olabilir ve subtalar eklem tutulmuşsa ciddi bir kırık olarak kabul edilir. 
  • Talus kırığı: Talus kemiği, eklem boyunca ağırlık ve kuvvetlerin aktarılmasına yardımcı olur. Talus kırığı genellikle talusun boyun veya orta kısmında meydana gelir. 
  • Naviküler kırıklar: Naviküler kırıklar nadirdir ve çoğunlukla koşu ve jimnastik gibi spor aktiviteleri sırasında ayağa tekrar tekrar yüklenme nedeniyle oluşan stres kırıklarını içerir. 
  • Lisfranc kırıkları: Bu tip kırık, ayağa aşırı yüklenme nedeniyle oluşur ve bu da orta ayak bağlarının gerilmesine veya yırtılmasına neden olur. 

Ayak Kırıklarının Yaygın Nedenleri Nelerdir?

Ayak kırığı genellikle düşme, motorlu araç kazası, ayağınıza ağır bir nesnenin düşmesi veya spor gibi aşırı kullanım nedeniyle oluşur.

Ayak Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Bir ayak kırığının yaygın semptomları arasında ağrı, morarma, hassasiyet, şişme, deformite ve kilo verememe bulunur.

Ayak Kırığı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz, tıbbi geçmişinizi gözden geçirerek ve ayağınızın kapsamlı bir fizik muayenesini yaparak bir ayak kırığı teşhisi koyar. Tanıyı doğrulamak için röntgen, MR veya BT taramaları gibi görüntüleme testleri istenebilir. Naviküler kırıkları görüntüleme testleri olmadan teşhis etmek özellikle zor olabilir. 

Ayak Kırığı Tedavisi Nedir?

Ayak kırığı tedavisi, devam eden kırığın tipine bağlıdır. Hafif kırıklar için cerrahi olmayan tedavi önerilir ve dinlenme, buz, ayağın kompresyonu ve elevasyonu içerir. Doktorunuz ayağı hareketsiz hale getirmek için bir atel veya alçı önerebilir. Daha ciddi kırıklar için eklemleri hizalamak, yeniden yapılandırmak veya kaynaştırmak için ameliyat gerekecektir. Kemik parçaları plak ve vidalarla bir arada tutulabilir.

Hareket aralığını iyileştirmek ve ayak kaslarını güçlendirmek için fizik tedavi önerilebilir. 

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Ayak Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler