Bi̇lek Yaralanması10/04/22 12:09
Bi̇lek Yaralanması Nedir?
Bilek yaralanması, splintleme ve bantlama ile etkili bir şekilde tedavi edilir ve yaralanan yapıların hareketini kısıtlar.
Yaygın bilek yaralanmalarından bazıları şunlardır:
Burkulmalar ve Gerilmeler
Burkulmalar ve incinmeler, bileği etkileyen en yaygın iki yaralanma türüdür. Bir burkulma, bir bağın yaralanmasını ifade eder ve bir kas yaralanmasını ifade edebilir.
Germe, bükme veya itme hareketi sırasında uygulanan aşırı kuvvet nedeniyle oluşurlar. Çoğu burkulma ve zorlanma, yeterli dinlenme, buz uygulaması, sıkıştırma ve yükselme ile kendilerini onaracaktır. Hasarı onarmak için bazen ameliyat gerekir.
Bilek Bağ Yaralanmaları
Ligamentler, kemikleri diğer kemiklere bağlayan dokulardır. Birkaç liften oluşurlar ve bir veya tüm lifler dahil olabilir. Tüm lifler yırtıldığında tam bağ yaralanması meydana gelir. Bir bağ yaralanması ağrıya ve şişmeye neden olabilir ve bilek eklemlerinin hareketini sınırlayabilir.
Bağ yaralanmaları, splintleme ve bantlama ile etkili bir şekilde tedavi edilir ve yaralanan yapıların hareketini kısıtlar.
Kırıklar
Kırık, bir kemiğe dayanılabilir sınırdan daha fazla kuvvet uygulandığında meydana gelen kemik kırılmasıdır. Bilekte ezilme yaralanmaları, yüksek derecede kuvvet veya basınç nedeniyle meydana gelir ve ayrıca kırıklara neden olabilir.
Bir kırık şiddetli ağrıya, şişmeye, morarmaya veya kanamaya, cildin renginin değişmesine ve uzuv hareketliliğini sınırlayabilir.
Bilek kemiklerindeki kırıklar, kemik iyileşirken alçı veya atel kullanılarak tedavi edilebilir. Bazen, iyileşme sırasında eklemi sabit tutmak için plakaların, pimlerin veya vidaların yerleştirilebileceği ameliyat gerekebilir.
Tekrarlayan Travma Sendromu
Tekrarlayan stres yaralanması, uzun süreler boyunca tekrarlanan benzer hareketler nedeniyle oluşur. Bu genellikle eklemlerde baskıya neden olarak iltihaplanma, ağrı ve ekstremitede fonksiyon azalmasına neden olur.
Durumun, bileğin tekrarlayan, hızlı, kuvvetli ve uzun süreli hareketleriyle veya titreşim veya ağır nesneleri sık sık itme, çekme veya taşıma nedeniyle gelişmesi daha olasıdır. Karpal tünel sendromu bu sendromlardan en sık görülenidir.
Karpal tünel Sendromu
Karpal tünel sendromu, başparmak ve ilk iki parmakta uyuşma veya ağrı ile karakterize bir durumdur ve median sinirin bilekte sıkıştırılmasıyla oluşur. Bilgisayar işi gibi bir meslekte ellerini uzun süre kullanan kişilerde sık görülen bir şikayettir.
Etkilenen kısmın belirli bir süre hareketsiz hale getirilmesi, durumun iyileşmesine yardımcı olabilir. İlaçlar, fizik tedavi ve ameliyat da önerilebilir. Çoğu zaman, kısa bir süre için splintleme durumu tedavi edebilir.
Ağrıya, şişmeye, renk değişikliğine, uyuşmaya veya karıncalanma hissine veya iki veya üç günden fazla süren bilekte anormal pozisyona neden olan herhangi bir sorun, nedenini belirlemek ve mümkün olan en kısa sürede en iyi tedaviyi almak için doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın