Çeki̇ç Parmak10/04/22 12:16

Çeki̇ç Parmak Nedir?

Çekiç parmak, parmağın ucunun büküldüğü ve düzleşmediği bir durumdur. Çekiç parmak, parmağın arkasındaki ekstansör tendonun hasar görmesiyle oluşur. 

Çeki̇ç Parmak

Çekiç parmak, parmağın ucunun büküldüğü ve düzleşmediği bir durumdur. 

Çekiç Parmak Nasıl Oluşur?

Çekiç parmak, parmağın arkasındaki ekstansör tendonun hasar görmesiyle oluşur. 

Çekiç Parmak Nedenleri

Çekiç parmak, spor faaliyetleri (beyzbol gibi) veya parmağı sıkıştıran parmaklar üzerinde doğrudan ve güçlü bir etkiye neden olan diğer faaliyetler nedeniyle oluşur. 

Çekiç Parmağının Belirtileri ve Belirtileri

Çekiç parmağın başlıca belirtileri, parmağın distal eklemde sarkması, bölgede ağrı ve şişlik ve eklemde hareket kısıtlılığıdır. 

Çekiç Parmağının Etkisi

Yaralanma ya kemik kırığı olmaksızın ekstansör tendonun yırtılmasına ya da küçük veya büyük bir kemik kırığı ile yırtılmaya neden olur.

Çekiç Parmak Teşhisi

Çekiç parmağının teşhisi, fizik muayeneyi ve yaralı parmağın röntgenini çekmeyi içerir. Bazı durumlarda, MR taraması gibi diğer görüntüleme teknikleri istenebilir. Eğer tedavi edilmezse, çekiç parmak, kuğu boynu deformitesi olarak adlandırılan bir parmak eklemi deformitesine dönüşebilir. 

Çekiç Parmak Tedavisi

Genel olarak, çekiç parmak, parmağı hareketsiz hale getiren ve doğal iyileşmeyi destekleyen özel olarak tasarlanmış ateller kullanılarak ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Kırık vakalarında tam kemik iyileşmesi 6-8 hafta sürebilir, ardından güçlendirme için fizik tedavi uygulanır. Konservatif tedaviye yanıt vermeyen ağır vakalarda ve parmaklarınızın mesleki görevleri yerine getirmesi gerektiğinde ameliyat önerilir. Etkilenen kemiklere metal iğnelerle cerrahi olarak dahili ateller yerleştirilebilir. Pimler 6 haftalık iyileşmeden sonra çıkarılabilir. 

Yeterli rahatlama sağlayamazsanız, yırtık tendonun onarılmasını içeren ameliyat önerilecektir. Çekiç parmak kemik parçasının kırılmasını içeriyorsa, pimler ve özel bir K-teli (Kirschner teli) kullanılarak stabilize edilebilir ve sabitlenebilir. 

Çekiç Parmak Ameliyatı Sonrası Bakım

Çekiç parmak ameliyatından sonra esneklik ve kuvvetlendirme egzersizleri için fizik tedavi veya uğraşı tedavisi önerilecektir. 

Çekiç Parmak Ameliyatının Riskleri ve Komplikasyonları

Çekiç parmak ameliyatı ile ilişkili yaygın riskler ve komplikasyonlar şunları içerir:

  • Avasküler nekroz (kanlanma eksikliğinden kemik ölümü)
  • Enfeksiyon
  • Sertlik
  • Tırnak yatağı hasarı
  • Kronik hassasiyet

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları El Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler