Di̇rsek Ameli̇yatı08/04/22 01:42

Di̇rsek Ameli̇yatı Nedir?

Dirsek ameliyatı, dirsek yaralanması veya dirsek rahatsızlığının tedavisi için yapılan cerrahi bir işlemdir. 

Di̇rsek Ameli̇yatı

Dirsek ameliyatı, dirsek yaralanması veya dirsek rahatsızlığının tedavisi için yapılan cerrahi bir işlemdir. Prosedür, ağrıyı ortadan kaldırmak ve normal işlevi eski haline getirmek için hastalıklı, hasarlı veya dejenere olmuş bir dirsek eklemini onarmayı içerir.

Dirsek, üç kemiğin eklemlenmesiyle oluşan karmaşık bir eklemdir: humerus, yarıçap ve ulna. Eklem kıkırdağı bu üç kemiğin eklemli bölgelerini çizer. Kemikler arasındaki sürtünmeyi azaltmak için amortisör ve yastık görevi gören ince, sert, esnek ve kaygan bir yüzeydir. Dirsek eklemi, kolun 180 derece bükülmesine veya düzeltilmesine ve nesnelerin kaldırılmasına veya taşınmasına yardımcı olur. Dirsek kemikleri bağlar, tendonlar, kaslar, sinirler ve kan damarları tarafından desteklenir. Dirsek kemiklerinde ve destekleyici yapılarında herhangi bir hasar, dirsek ekleminin hareketliliğini ve işlevini önemli ölçüde etkileyerek dirsek cerrahisini gerektirebilir.

Dirsek Ameliyatı Endikasyonları

Dirsek ameliyatı, ilaçlar, enjeksiyonlar, fizik tedavi, kapalı redüksiyon veya manipülasyon gibi cerrahi olmayan tedavilerin aşağıdaki dirsek durumlarının tedavisinde başarısız olduğu kanıtlandığında endikedir:

  • Dirsek kırıkları : Kırık veya kırık kemik, yaygın bir dirsek yaralanmasıdır. Dirsek kırıkları, uzanmış bir bilek üzerine düşme, dirseğe doğrudan darbe veya bükülme yaralanmasından kaynaklanabilir. Dirsek kırıkları şiddetli ağrı, şişme ve hassasiyete neden olabilir. Kemikte bir yer değiştirme gözlemlenirse genellikle cerrahi gerekir.
  • Tenisçi dirseği : Tenisçi dirseği, lateral epikondilit adı verilen bir dirsek rahatsızlığının ortak adıdır. Lateral epikondile bağlanan tendonların iltihaplanmasına ve mikro yırtılmalarına neden olan aşırı kullanım yaralanmasıdır. Önkoldaki tekrarlayan kas kasılmalarının neden olduğu ağrılı bir durumdur.
  • Golfçü dirseği : Medial epikondilit olarak da adlandırılan golfçü dirseği, önkoldaki tekrarlayan kas kasılmalarından kaynaklanan ve medial epikondile bağlanan tendonlarda iltihaplanma ve mikro yırtılmalara neden olan ağrılı bir durumdur.
  • Dirsek (Olekranon) bursiti : Dirsek, olekranon adı verilen, olekranon adı verilen büyük, kavisli, sivri bir dış kemik içerir; bu, kemik ile üstteki deri arasında düzgün hareket sağlayan küçük, sıvı dolu bir kese olan olekranon bursa ile kaplıdır. Olekranon bursa iltihabı, olekranon bursit adı verilen bir duruma yol açar.
  • Dirsek çıkığı : Dirsek çıkığı, genellikle uzanmış bir elin üzerine düşme sonucu eklemi oluşturan kemiklerin hizadan çıkmaya zorlanmasıyla oluşur. Motorlu araç kazası gibi travmatik bir yaralanmadan da oluşabilir. Dirsek yerinden çıktığında şiddetli ağrı, şişlik ve kolunuzu kıvırmada zorluk yaşarsınız.
  • Kübital tünel sendromu/Ulnar sinir sıkışması : Ulnar sinir, dirseğin arkasından medial epikondil adı verilen kemikli bir çıkıntının arkasından ve kübital tünel adı verilen bir geçitten geçer. Dirsek büküldüğünde, ulnar sinir gerilebilir ve bu kemikli yumruya takılabilir. Ulnar sinir sıkıştığında veya sıkıştığında sinir yırtılabilir ve iltihaplanabilir, bu da kübital tünel sendromuna yol açar.
  • Dirsek artriti : Artrit, dirsek eklemini etkileyen yaygın hastalık durumlarından biridir. En yaygın ikisi olmak üzere birkaç artrit türü vardır:
  • Osteoartrit veya dejeneratif eklem hastalığı, yaşlıları etkileyen en yaygın artrit türüdür. Bir eklemdeki kemiklerin uçlarını yastıklayan ve koruyan doku olan kıkırdağın aşınmasına neden olarak kemiklerin ağrılı sürtünmesine neden olur.
  • Romatoid artrit , vücudun bağışıklık sisteminin sağlıklı eklemlere, dokulara ve organlara saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. Eklemlerde ağrı, sertlik, şişlik, şekil bozukluğu ve fonksiyon kaybına neden olabilir.

Dirsek Ameliyatı Hazırlığı

Dirsek cerrahisi için ameliyat öncesi hazırlık aşağıdaki adımları içerebilir:

  • Ameliyattan önce ele alınması gereken tıbbi sorunları kontrol etmek için doktorunuz tarafından kapsamlı bir muayene yapılır.
  • Tıbbi geçmişinize, sosyal geçmişinize ve yaşınıza bağlı olarak, prosedürün güvenliğini tehlikeye atabilecek anormallikleri tespit etmeye yardımcı olmak için kan çalışması ve görüntüleme gibi testlerden geçmeniz gerekebilir.
  • İlaçlara, anesteziye veya latekse alerjiniz olup olmadığı sorulacaktır.
  • Aldığınız ilaçlar, vitaminler veya takviyeler hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
  • Ameliyattan bir veya iki hafta önce kan sulandırıcı veya antienflamatuar gibi takviyeleri veya ilaçları kullanmamanız istenebilir.
  • Ameliyattan en az birkaç gün önce alkol veya tütünden uzak durmalısınız.
  • Ameliyattan en az 8 saat önce herhangi bir katı veya sıvı tüketmemelisiniz.
  • Sersemlemiş olabileceğiniz için, ameliyattan sonra birinin sizi eve bırakmasını sağlayın.
  • Cerrahi işlem detaylı olarak anlatıldıktan sonra sizden yazılı onay alınacaktır.

Dirsek Ameliyatı

Dirsek durumunuza bağlı olarak, dirsek sorununu gidermek için birkaç tip dirsek ameliyatı yapılabilir. Dirsek cerrahisi genel ya da lokal anestezi altında ya açık cerrahi ya da minimal invaziv artroskopik prosedür olarak gerçekleştirilir.

Artroskopik bir prosedürde, eklem bölgesi çevresinde yaklaşık yarım inç uzunluğunda küçük kesikler (portallar) yapılır. Kesiklerden birinden, ucunda bir ışık ve video kamera bulunan küçük, esnek bir tüp olan bir artroskop eklem içine geçirilir. Kamera, eklemin içinin görüntülerini bir monitörde göstererek cerrahınızın hasarı görmesine ve gerekli onarımı yapmasına olanak tanır.

Açık ameliyatta eklem üzerinde birkaç santimetrelik uzun bir kesi yapılır. Alttaki yumuşak dokular, tedavi alanını ortaya çıkarmak için dikkatlice bir kenara çekilir. Eklem çevresinde gerekli onarımın yapılabilmesi için özel cerrahi aletler kullanılır. Onarım tamamlandıktan sonra aletler çıkarılır ve kesikler dikiş veya küçük steril bandaj şeritleri ile kapatılır.

Yaygın dirsek ameliyatları şunları içerir:

Dirsek değiştirme ameliyatı : Bu, dirsek eklemi kireçlenmesi veya ciddi travma veya kırık sonucu dirsek ekleminde hasar tedavisi için yaygın olarak kullanılan bir ameliyattır. Bu ameliyatta dirsek ekleminin hasarlı eklem kısımları çıkarılır ve dirsek fonksiyonunu geri kazandırmak için yapay protezlerle değiştirilir.

Kübital tünel gevşetme ameliyatı : Kübital tünel sendromu/ulnar sinir sıkışması tedavisi için yapılan bir ameliyattır. Kübital tünel cerrahisinin amacı, sinirin serbestçe hareket etmesi için daha fazla alan sağlayarak ulnar sinir üzerindeki baskıyı azaltmak ve ulnar sinirin iyileşmesi için kan akışını arttırmaktır. Durumunuzu tedavi etmek için yapılabilecek farklı ameliyatlar vardır, örneğin:

  • Medial epikondilektomi : Bu ameliyat, dirsek bükülüp düzleştirildiğinde ulnar sinirin yumuşak bir şekilde kaymasını sağlayan medial epikondilin, yani dirseğin iç kısmındaki kemik çıkıntının çıkarılmasını içerir.
  • Ulnar sinir transpozisyonu : Bu prosedür, medial epikondilin önünde yeni bir tünel oluşturmayı ve ulnar siniri yeni tünele aktarmayı (hareket ettirmeyi) içerir.

Cerrahınız, özel durumunuza bağlı olarak hangi seçeneğin sizin için en iyi olduğuna karar verecektir.

  • Lateral epikondil gevşetme ameliyatı : Tenisçi dirseğinin tedavisi için yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat sırasında, cerrahınız ekstansör tendonu ve lateral epikondil üzerindeki bağlantısını görmek için yumuşak dokuları bir kenara çeker ve ardından tendonu keser veya serbest bırakır ve onu kemiğe yeniden bağlar. Mevcut herhangi bir skar dokusu, herhangi bir kemik mahmuzunun yanı sıra çıkarılacaktır.
  • Bursektomi : Olekranon/dirsek bursitinin tedavisi için uygulanan bir ameliyattır ve dirseğin arkasından 10 cm'lik bir kesi yapılarak iltihaplı bursanın çıkarılmasını içerir. Cerrahınız ayrıca bursaya baskı yapan ve kemik çıkıntısı gibi iltihaplanmaya neden olan diğer yapıları da çıkarabilir.
  • Distal biseps tendon onarımı : Dirsekteki kası tutan biseps tendonu, distal pazı tendonu olarak bilinir. Distal biseps tendonunun yırtıkları genellikle tamdır ve kas kemikten ayrılarak cerrahi müdahale gerektirir. Distal biseps tendon onarımı sırasında, kemiğin içine açılan delikler veya tendonu kemiğe tutturmak için kullanılan küçük metal implantlar aracılığıyla tendon dikişlerle ön kol kemiğine yeniden bağlanır.
  • UCL rekonstrüksiyon cerrahisi : Medial kollateral bağ olarak da adlandırılan ulnar kollateral bağ (UCL), dirseğin iç kısmında bulunur ve ulna kemiğini humerus kemiğine bağlar. Dirsekteki ana stabilize edici bağlardan biridir. Bu bağın ciddi şekilde yırtılması, acil cerrahi müdahaleyi garanti eder. UCL rekonstrüksiyon ameliyatı, yırtık bir ulnar kollateral bağın vücudun başka bir yerinden bir tendonla değiştirilmesini içerir. Tommy John Cerrahisi olarak da anılır.

Dirsek Ameliyatı Sonrası Bakım ve İyileşme

Genel olarak, ameliyat sonrası bakım talimatları ve dirsek ameliyatı sonrası iyileşme aşağıdaki adımları içerecektir:

  • Hemşirenizin sizi herhangi bir alerjik/anestetik reaksiyon için yakından gözlemleyeceği ve iyileşirken sizi takip edebileceği alana transfer edileceksiniz.
  • Çoğu hasta ameliyatın aynı günü taburcu edilir, ancak bazıları bir gece hastanede kalmayı gerektirebilir.
  • Ameliyat edilen bölgede biraz ağrı, şişlik ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Gerektiğinde ağrı ve anti-inflamatuar ilaçlar sağlanır.
  • Kısıtlı faaliyetlerle ilgili talimatlarla ilk birkaç gün için bir askıya yerleştirileceksiniz.
  • Şişmeyi ve ağrıyı önlemek için istirahat ederken bir veya iki gün kolunuzu göğsünüzün üzerinde tutmanız tavsiye edilir.
  • Bölgenin iyileşmesine yardımcı olmak için birkaç hafta boyunca dirseğinize atel takmanız önerilebilir.
  • Sertliği önlemek için parmaklarınızı, dirseğinizi ve omzunuzu nazikçe çalıştırmanız önerilir.
  • Ameliyat edilen bölgeye buz paketleri uygulanması da sertlik ve şişmeyi önlemek için tavsiye edilir.
  • Hareketliliği yeniden sağlamak ve dirsek eklemlerini ve kaslarını güçlendirmek için fizik tedavi ve hareket açıklığı egzersizleri önerilir.
  • Ameliyat bölgenizi en az 48 saat temiz ve kuru tutmalısınız. Cerrahi alan bakımı ve banyo ile ilgili talimatlar verilecektir.
  • En az bir ay boyunca yorucu faaliyetlerden veya ağır cisimler kaldırmaktan kaçının. Faaliyetlerde belirli bir süre içinde kademeli artış önerilir.
  • Bir hafta içinde normal aktivitelerinize devam edebileceksiniz.
  • Çoğu hasta ameliyattan bir veya iki ay sonra normal aktivitelerine devam edebilir; ancak belirli aktivite kısıtlamalarınız olabilir ve spora dönüş en az 6 ay veya daha uzun sürebilir.
  • İlerlemenizi izlemek için periyodik bir takip randevusu planlanacaktır.

 

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Dirsek Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler