Di̇rsek Çıkığı08/04/22 10:43

Di̇rsek Çıkığı Nedir?

Dirsek çıkığı, eklemi oluşturan kemikler hizadan çıkmaya zorlandığında meydana gelir. 

Di̇rsek Çıkığı

İnsan vücudundaki kol, dirsek adı verilen menteşe eklemini oluşturmak üzere birleşen üç kemikten oluşur. Üst kol kemiği veya humerus, menteşe ekleminin üstünü oluşturmak için omuzdan dirseğe bağlanır. Alt kol veya önkol, yarıçap ve ulna olmak üzere iki kemikten oluşur. Bu kemikler, bileği menteşe ekleminin alt kısmını oluşturan dirseğe bağlar.

Kemikler, eklemin stabilitesini sağlamak için bağlarla bir arada tutulur. Kaslar ve tendonlar kemikleri birbiri etrafında hareket ettirir ve çeşitli aktivitelerin yapılmasına yardımcı olur. Dirsek çıkığı, eklemi oluşturan kemikler hizadan çıkmaya zorlandığında meydana gelir. 

Dirsek Çıkığının Nedenleri

Dirsek çıkıkları genellikle uzanmış bir elin üzerine düştüğünüzde meydana gelir. Motorlu araç kazası gibi travmatik bir yaralanmadan da oluşabilir. 

Dirsek Çıkığı Belirtileri

Dirsek yerinden çıktığında şiddetli ağrı, şişlik ve kolunuzu bükme yeteneğinden yoksun olabilirsiniz. Bazen dirseğiniz boyunca uzanan arterler ve sinirler yaralanabileceğinden, elinizi hissedemezsiniz veya bileğinizde nabzınız olmayabilir.

Dirsek Çıkığı Teşhisi

Dirsek çıkığını teşhis etmek için doktorunuz kolunuzu muayene edecektir. Doktorunuz bilekte nabızları kontrol edecek ve kola giden dolaşımı değerlendirecektir. Kemikte bir kırılma olup olmadığını belirlemek için bir röntgen gereklidir. Arterinizin röntgeni olan bir arteriyogram, arterin yaralanıp yaralanmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. 

Dirsek Çıkığı Tedavi Seçenekleri

Dirsek çıkığı ciddi bir yaralanmadır ve acil ortopedi müdahalesi gerektirir. 

Dirsek Çıkığı Olduğunda Evde Yapabilecekleriniz 

Evde ağrı ve şişliği azaltmak için dirseğe buz torbası uygulayabilirsiniz. Arterlerin ve sinirlerin yaralanıp yaralanmadığını da kontrol edebilirsiniz. Bileğinizin alt kısmındaki parmak uçlarına basarak nabzınızı hissedebilirsiniz. Beyaza dönmeli veya beyazlaşmalı ve 3 saniye içinde pembe bir renk geri gelmelidir. Sinir yaralanmasını kontrol etmek için önce bileğinizi bükün ve parmaklarınızı birbirinden ayırın ve ardından baş parmağınızı serçe parmağınıza değdirin. Elinizin ve kolunuzun her yerinde uyuşma olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Bu testlerden herhangi biriyle ilgili bir sorununuz varsa, hemen doktorunuzu görmeniz gerekir. 

Doktorunuz Dirsek Çıkığını Tedavi Etmek İçin Ne Yapar?

Doktorunuz, bileğinizi aşağı çekerek ve dirseğinizi kaldırarak çıkık dirseğinizi yerine koyacaktır. Ağrılı bir işlem olduğu için işlemden önce ağrınızı dindirecek ilaçlar verilebilir. Redüksiyondan sonra kolunuzu dirsekte hareketsiz hale getirmek için bir atel takmanız gerekebilir. Birkaç gün sonra, hareket aralığını ve gücü geliştirmek için hafif hareket egzersizleri yapmanız gerekebilir.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Dirsek Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler