Di̇rsek Ki̇reçlenmesi̇08/04/22 11:12
Di̇rsek Ki̇reçlenmesi̇ Nedir?
Dirsek kireçlenmesi, ağrıya, şişmeye, sertliğe ve kolun kullanımına müdahaleye neden olan inflamatuar bir durumdur.
Dirsekler ağırlık taşıyan eklemler olmasa da üst uzuvların işleyişi için en önemli eklemler olarak kabul edilir. Bu nedenle, dirseği etkileyen küçük bir travma veya hastalık bile ağrıya neden olabilir ve üst uzuvların hareketlerini sınırlayabilir. Kireçlenme, dirsek eklemini etkileyen yaygın hastalık durumlarından biridir.
Dirsek Kireçlenmesi Belirtileri
Dirsek kireçlenmesi, ağrıya, şişmeye, sertliğe ve kolun kullanımına müdahaleye neden olan inflamatuar bir durumdur.
Dirsek Kireçlenmesi Nedenleri
Dirsek kireçlenmesi tüm yaşları etkileyebilir, ancak en sık 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. En yaygın neden aşınma ve yıpranmadır. Bunun dışında travmatik yaralanmalar, kırıklar ve çıkıklar sizi artrite karşı daha duyarlı hale getirir.
Kireçlenme Türleri
Birkaç kireçlenme türü vardır, en yaygın olanı:
- Osteoartrit veya dejeneratif eklem hastalığı, yaşlıları etkileyen en yaygın artrit türüdür. Bir eklemdeki kemiklerin uçlarını yastıklayan ve koruyan doku olan kıkırdağın aşınmasına ve kemiklerin ağrılı bir şekilde sürtünmesine neden olur.
- Romatoid kireçlenme, vücudun bağışıklık sisteminin sağlıklı eklemlere, dokulara ve organlara saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. Eklemlerde ağrı, sertlik, şişlik, şekil bozukluğu ve fonksiyon kaybına neden olabilir.
- Travma sonrası kireçlenme, dirsek yaralanmasından sonra gelişir. Durum, kırık, şiddetli burkulma veya bağ yırtıkları gibi travmadan yıllar sonra gelişebilir.
- Psöriatik kireçlenmesi, bazılarında, pul pul olan bir cilt bozukluğu olan sedef hastalığının bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Dirsek Kireçlenmesi Teşhisi
Dirsek kireçlenmesi, kapsamlı bir fizik muayene ve röntgen ile teşhis edilir.
Dirsek Kireçlenmesi Tedavi Seçenekleri
Tedavi, ağrıyı hafifletmek için ilaçlar ve steroid enjeksiyonları, aktivite modifikasyonu ve splint kullanımı gibi konservatif seçenekleri içerebilir. Cerrahi olmayan tedavi rahatlama sağlayamıyorsa, genellikle cerrahi düşünülür. Total dirsek protezi, kireçlenmeden etkilenen dirseklerde işlevi eski haline getirmek ve ağrıyı gidermek için kullanılan cerrahi bir prosedürdür. Total dirsek protezi ameliyatında dirsek ekleminin hasarlı bölgeleri yapay bileşenlerle değiştirilir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın