Di̇rsek Kırığı08/04/22 23:31

Di̇rsek Kırığı Nedir?

Dirsek kırığı, çeşitli nedenlerden kaynaklanan travma sonucu oluşabilir. dirseğe doğrudan bir darbe veya eklemin fonksiyonel sınırının ötesinde anormal bir bükülme dirsek kırığına neden olabilir. 

Di̇rsek Kırığı

Dirsek kırığı, çeşitli nedenlerden kaynaklanan travma sonucu oluşabilir: uzanmış bir kol üzerine düşme, dirseğe doğrudan bir darbe veya eklemin fonksiyonel sınırının ötesinde anormal bir bükülme dirsek kırığına neden olabilir. 

Dirsek Kırığı Çeşitleri Nelerdir?

Dirsek kırığı türleri şunları içerir:

  • Radyal baş ve boyun kırıkları: Radius kemiğinin baş kısmındaki kırıklara radius başı ve boyun kırıkları denir.
  • Olekranon kırıkları : Ulnanın kemik çıkıntısında meydana gelen en yaygın dirsek kırıklarıdır.
  • Distal humerus kırıkları : Bu kırıklar çocuklarda ve yaşlılarda sık görülür. Bu kırıklarda bazen eklemdeki sinirler ve arterler yaralanabilir.

Dirsek Kırığı Belirtileri

Dirsek kırığının belirtileri arasında ağrı, morarma, sertlik, dirsekte ve çevresinde şişlik, patlama veya çatlama sesi, kol, bilek ve elde uyuşma veya güçsüzlük ve dirsek kemiklerinde şekil bozukluğu sayılabilir.

Dirsek Kırığı Teşhisi

Bir dirsek kırığını teşhis etmek için doktorunuz geçmişinizi gözden geçirecek, kapsamlı bir fizik muayene yapacak ve eklemin röntgenini isteyecektir. Bazı durumlarda, eklem yüzeyinin ayrıntılarını görüntülemek için bir BT taraması gerekebilir.

Dirsek Kırığı Tedavi Seçenekleri

Tedavinin amacı hareketi en üst düzeye çıkarmak ve sertlik riskini azaltmaktır. Ameliyatsız tedavi seçenekleri arasında ağrı kesici, buz uygulaması, iyileşme sürecinde dirseği hareketsiz hale getirmek için atel veya askı kullanımı ve fizik tedavi bulunabilir.

Yer değiştirmiş ve açık kırıklarda, kemikleri yeniden hizalamak için eklemi vidalar, plakalar, pimler ve teller ile stabilize etmek için cerrahi endikedir. Hareket aralığını iyileştirmek için güçlendirme egzersizleri önerilir.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Dirsek Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler