Dupuytren Kontraktürü10/04/22 12:25
Dupuytren Kontraktürü Nedir?
Dupuytren kontraktürü, avuç içi altındaki fibröz dokuların kalınlaşmasının parmakların içe doğru bükülmesine neden olduğu bir el hastalığıdır.
Dupuytren kontraktürü, avuç içi altındaki fibröz dokuların kalınlaşmasının parmakların içe doğru bükülmesine neden olduğu bir el hastalığıdır. Bu, etkilenen parmakları tamamen düzeltmeyi zorlaştırır. Genellikle yüzük parmağında ve serçe parmakta görülür. Nadiren orta parmak etkilenir, ancak başparmak ve işaret parmağı nadiren etkilenir.
Dupuytren Kontraktürünün Nedenleri
Dupuytren kontraktürü, cilt altında biriken aşırı kolajen üretiminden kaynaklanır. Dupuytren kontraktürünün nedeni bilinmiyor. Bununla birlikte, durumu geliştirme şansınızı artırabilecek bazı risk faktörleri vardır. Bunlar aşağıdakileri içerebilir:
- Yaş: 40 yaş civarında daha sık
- Sosyal alışkanlıklar: Sigara ve alkol
- Tıbbi durumlar: Diyabet, alkolizm, karaciğer sirozu ve nöbet bozuklukları
- Cinsiyet: Erkeklerde kadınlara göre daha yaygın
- Soy: En çok etkilenenler kuzey Avrupalılar ve İskandinav kökenli insanlardır.
Dupuytren Kontraktürünün Belirtileri
Dupuytren kontraktürü, genellikle uzun yıllar boyunca yavaş ilerleyen ve genellikle ağrılı olmayan bir durumdur. Ancak bazı vakalar hızla ilerleyebilir ve ağrılı olabilir. Dupuytren kontraktürünün en sık görülen semptomları, avuç içinde topaklar veya nodüller, parmakları düzleştirmede zorluk ve cilt altında sert bantlar oluşturan nodüllerin kontraktürüdür.
Dupuytren Kontraktürünün Teşhisi
Dupuytren kontraktürü, herhangi bir özel teste gerek kalmadan, öykünüze ve fizik muayeneye göre teşhis edilir. Fizik muayene, sertleşmiş düğümleri veya sert doku bantlarını değerlendirmek için ellerinizin ve parmaklarınızın farklı kısımlarına bastırmayı içerebilir.
Dupuytren Kontraktürü için Konservatif Tedavi
Durum günlük aktivitelerinizi gerçekleştirme yeteneğinizi etkilemiyorsa, Dupuytren kontraktürü için tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Ancak ağrı çekiyorsanız veya günlük aktiviteler için ellerinizi kullanmakta zorluk çekiyorsanız, cerrahınız durumunuzu tedavi etmek için konservatif tedavi seçenekleri önerecektir. Tedavi seçenekleri, durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak değişecektir.
Isı: Masaj veya egzersizden önce avuç içlerine ısı uygulamak dokuları gevşetmeye yardımcı olabilir.
- Masaj: Avuç içi kalınlaşmış dokulara hafifçe masaj yapın.
- Egzersizler: Parmakları avuç içinden bükmek gibi esneme egzersizleri faydalı olabilir.
- Enjeksiyonlar: Lokal iltihabı hafifletmek için avuç içine steroid enjeksiyonları uygulanabilir.
- Kollajenaz enjeksiyonu: Kontraktürü yumuşatmak ve zayıflatmak için kordonlu dokuya kollajeni parçalayan enzimatik bir ilaç enjekte edilebilir. Doktor daha sonra dokuyu parçalamak için bölgeyi manuel olarak manipüle eder.
- İğne aponörotomisi: Bu prosedür, kalınlaşmış avuç içi dokusuna küçük bir iğne sokmayı ve kasılan dokuyu gevşetmek ve parçalamak için manipüle etmeyi içerir. Sinirlere veya tendonlara çarpmamak için iğneyi yönlendirmek için ultrason kullanılabilir.
Dupuytren Kontraktürü için Cerrahi İşlemler
Konservatif tedavi seçenekleri durumu çözemezse, semptomlar 6 ay veya daha uzun süre devam ederse ve yaşam kaliteniz olumsuz etkilenirse, cerrahınız tendon kılıfını açmak ve tendonun hareketine daha fazla yer açmak için cerrahi bir prosedür önerebilir.
Bu ameliyat genellikle ameliyathane ortamında lokal veya bölgesel anestezi altında ayaktan tedavi bazında günübirlik cerrahi olarak yapılır. Cerrahınız etkilenen avuç içi bölgesine küçük bir kesi yapar. Cerrahınız daha sonra kontraktüre neden olan kalınlaşmış fibröz dokuyu çıkarır. Kesi daha sonra dikişlerle kapatılır ve steril bir pansuman ile kapatılır.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın