Gangli̇on Ki̇sti̇14/04/22 23:34
Gangli̇on Ki̇sti̇ Nedir?
Ganglion kisti , derinin hemen altında küçük, sıvı dolu bir yumrudur. Ganglionlar genellikle bir eklem yakınında oluşur. Çoğu ganglion kisti bilek, parmak veya ayaktadır.
Ganglion kisti, derinin hemen altında küçük, sıvı dolu bir yumrudur. Ganglionlar genellikle bir eklem yakınında oluşur. Çoğu ganglion kisti bilek, parmak veya ayaktadır.
Ganglion Kistleri Nelerdir?
Ganglion kisti, en sık olarak bilek veya ellerin tendonları veya eklemleri boyunca gelişen şişliklerdir. El bileğinin üst kısmında, el bileğinin avuç tarafında, parmak uç ekleminde veya parmak tabanında bulunabilirler. Ganglion kisti kanserli değildir ve vücudun diğer bölgelerine yayılmaz. Bir sap üzerinde bir su balonu gibi görünüyor ve berrak bir sıvı veya jöle malzemesi içeriyor. Ganglion kistleri her yaştan insanda bulunabilir.
Ganglion Kisti Nedenleri
Ganglion kistinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bazı teoriler, travma eklem dokusuna zarar verdiğinde küçük kistlerin oluştuğunu öne sürmektedir. Bunun en olası nedeni, bu kistlerin, eklem dokusunun dışa doğru şişmesine izin veren eklem kapsülü veya tendon kılıfındaki bir kusur nedeniyle ortaya çıkması olabilir.
Ganglion Kisti Belirtileri ve Belirtileri
Ganglion kisti genellikle 1 ila 3 cm çapında bir kitle olarak ortaya çıkar. Şişlik genellikle yumuşak ve hareketsizdir. Zamanla aniden veya kademeli olarak gelişebilir, boyut olarak değişebilir, hatta kaybolabilir veya yeniden ortaya çıkabilir.
Ganglion kisti ağrılı olabilir veya olmayabilir. Ağrılı ise ağrı sürekli olabilir ve eklemin hareketi ile daha da kötüleşebilir. Kist bir tendona bağlıysa, etkilenen bölgede zayıf hissedilebilir.
Ganglion Kisti Teşhisi
Doktorunuz fizik muayene yaparak ganglion kisti teşhisi koyacaktır. Tanı, iğne aspirasyonu veya ultrason ile doğrulanır. İğne aspirasyonu, steril bir iğne kullanılarak kist içindeki sıvının bir miktarının çekildiği bir işlemdir. Bir ultrason görüntüleme, yumrunun katı mı yoksa sıvı dolu mu (kistik) olduğunu ortaya çıkarabilir. Ayrıca yumruya bir arter veya kan damarının neden olup olmadığını da belirleyebilir. Ganglion kistlerini teşhis etmek için bileğin manyetik rezonans görüntülemesi (MRI) de istenebilir.
Ganglion Kisti Tedavisi
Çoğu durumda, bu kistler herhangi bir tedavi olmaksızın kaybolabilir. Aspirasyon, kistten sıvıyı boşaltmak için bir iğne kullanılarak gerçekleştirilir. Aspirasyondan sonra boş kiste bir anti-inflamatuar steroid enjekte edilir ve bölgeyi hareketsiz hale getirmek için bir atel yerleştirilir. Kist ağrılı hale gelirse veya aktivitenizi kısıtlarsa, el veya parmaklarda uyuşma veya karıncalanmaya neden olursa, doktorunuz ganglion kistini çıkarmak için ameliyat önerebilir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın