Humerus Kırığı05/04/22 15:01

Humerus Kırığı Nedir?

Humerus kırığı, osteoporozdan muzdarip yaşlı bireylerde yaygındır. Daha genç bireylerde, yüksekten düşme veya motorlu araç kazası gibi ciddi bir travma sonucu humerus kırığı meydana gelebilir.

Humerus Kırığı

Humerus Anatomisi

Humerus, üst kolu oluşturan kemiktir. Omuz eklemini oluşturmak için kürek kemiğinin glenoid boşluğu (omuz kanadı) ile ve dirsek eklemini oluşturmak için alt kol kemikleri - ulna ve yarıçap ile eklemlenir. Proksimal humerus, omuz eklemini oluşturan kol kemiğinin üst ucudur. Humerus genel olarak baş, boyun ve şaft bölgesine ayrılır. Başın hemen altında, rotator manşet kaslarının bağlanma bölgelerini oluşturan, daha büyük ve daha küçük tüberküller adı verilen iki süreç vardır.

Humerus Kırığı Nedenleri

Humerus kırığı, osteoporozdan şikayetçi yaşlı bireylerde yaygındır. Daha genç bireylerde, yüksekten düşme veya motorlu araç kazası gibi ciddi bir travma sonucu humerus kırığı meydana gelebilir.

Humerus Kırığı Tipleri

Humerus kırığı 4 gruba ayrılabilir:

Humerus başı kırıkları : Humerus başı kırıkları sıklıkla yaşlı bireylerde görülür ve kemik erimesi olan bölgede görülme olasılığı daha fazladır. Yaşlılarda hafif bir travma humerus başını kırabilirken, gençlerde daha önemli bir travma humerus başının kırılmasına neden olur.

Cerrahi boyun kırıkları : Cerrahi boyun kırıkları en sık kemik erimesi olan bölgede görülür. Bu kırıklar ayrıca omuzdan duyusal bilgi taşıyan aksiller sinire de zarar verir.

Büyük tüberkül kırıkları : Daha büyük tüberkül kırıkları daha az yaygındır ve omuz çıkığı vakalarında ve kemik erimesi olanlarda görülür. Manşet kası kasıldığında veya ön omuz yerinden çıktığında daha büyük tüberkülün bir parçası çekilir. Omuza doğrudan darbe, tüberkül kemiğinin birden fazla parçaya ayrılmasına neden olur. Kısmi rotator manşet yırtıkları sıklıkla yer değiştirmemiş kırıklara eşlik eder ve bu kırıklar MR veya tanısal artroskopi kullanılarak teşhis edilebilir.

Küçük tüberkül kırıkları: Bu kırıklara genellikle arka omuz çıkıkları veya elektrik çarpması veya konvülsiyonlarla travmatik kas kasılmaları neden olur. Bu kırıklar tedavi edilmezse subskapularis kas (stabilizatör ve mobilizatör kas) eksikliğine neden olabilir ve büyük bir kas transfer prosedürü gerektirebilir.

Yukarıdakilere ek olarak, diğer proksimal humerus kırıkları iki, üç ve dört parçalı kırıklardır. Bir kırık, proksimal humerusun birden fazla parçalanmasına neden olur.

Humerus Kırığı Belirtileri

  • Omuzda şiddetli ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı yaşayabilirsiniz.
  • Proksimal Humerus Kırığı Teşhisi
  • Proksimal humerus kırığı, fizik muayene, etkilenen bölgenin röntgeni ve/veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ile teşhis edilir.

Proksimal Humerus Kırığı Tedavileri

Çoğu proksimal humerus kırığı minimal olarak yer değiştirir ve kolunuzu hareketsiz hale getirmek için askı kullanımı ve fonksiyonel sonucu iyileştirmek için erken fizik tedavi gibi konservatif yaklaşımlarla tedavi edilebilir. Yer değiştirmiş kırıklar için cerrahi gerekebilir. Çoklu fragmanlar plakalar, vidalar veya pimlerle sabitlenir ve ciddi vakalarda omuz protezi ameliyatı yapılır.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Omuz Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler