Kalkaneus Kırığı07/04/22 17:31

Kalkaneus Kırığı Nedir?

Kalkaneus kırığı, kalkaneus veya topuk kemiğinde bir kırılmadır. Kalkaneus kırığı için tedavi yaklaşımı, yaralanmanın tipine ve ciddiyetine bağlıdır.

Kalkaneus Kırığı

Kalkaneus kırığı, kalkaneus veya topuk kemiğinde bir kırılmadır. En sık olarak motorlu taşıt kazası veya yüksekten düşme gibi yüksek enerjili bir olayın sonucu olarak ortaya çıkan ağrılı ve engelleyici bir yaralanmadır.

Kalkaneus kırığı oldukça şiddetli olabilir. Tedavi normalde normal topuk anatomisini yeniden yapılandırmak ve hastaların normal aktivitelerine devam edebilmeleri için hareketliliği geri kazandırmak için ameliyatı içerir. Bununla birlikte, uygun tedaviden sonra bile bazı kırıklar şişlik, ağrı, hareket kaybı ve kireçlenme gibi uzun süreli komplikasyonlara neden olabilir.

Kalkaneus Anatomisi

Kalkaneus veya topuk kemiği, ayak bileğindeki topuğu oluşturan en büyük kemiktir ve ayağın alt arka kısmında bulunur. Kalkaneus, ayağın içe ve dışa doğru hareketine yardımcı olan talus ile subtalar eklemi oluşturur. Kalkaneus kırığı, subtalar eklemin hareketini azaltır veya engeller. Kalkaneus kırıkları kalkaneus kemiğinde şekil bozukluğuna, subtalar eklemde düzensizliğe, artrite yol açabilir ve topuk çevresindeki tendon ve sinirleri etkileyebilir.

Kalkaneus Kırığı Tipleri

Kalkaneus kırıkları subtalar eklem tutulumuna göre eklem içi veya eklem dışı kırıklar olarak ikiye ayrılır.

  • Eklem içi kırıklar, eklemi ve üç subtalar eklemli fasetten herhangi birini (iki kemiğin birleştiği yer) içerir. Eklem içi kırıklar kalkaneus kırıklarının en şiddetli şeklidir ve kıkırdak yaralanmasını içerir (bağ dokusu eklemdeki kemiklerin uçlarını kaplar ve korur).
  • Eklem dışı kırıklar kalkaneus gövdesini ve ilişkili yapıları içerebilir, ancak eklemi tutamaz. Bu kırıkların örnekleri arasında hafif yaralanma veya aşırı kullanımdan kaynaklanan stres kırıkları ve avülsiyon kırıkları (bir kalkaneus parçasının bir bağ tarafından çekildiği yer) veya birkaç kırık fragmanıyla sonuçlanan ezilme yaralanmaları gibi travmatik yaralanmalar yer alır.

Kalkaneus Kırığı Nedenleri

Kalkaneus kırığı çoğunlukla travma veya yüksek darbeli durumlardan kaynaklanır, örneğin bir merdivenden düşme, vücut ağırlığından dolayı ezilir veya topuğun döşeme tahtasına çarptığı bir motorlu araç çarpışması gibi. Ayak bileği burkulması veya stres kırığı da topuk kemiğinin kırılmasına neden olabilir.

Kalkaneus Kırığı Belirtileri

Kalkaneus kırığı tipik belirti ve semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Ani topuk ağrısı
  • Topuk bölgesi çevresinde şişlik
  • Çürük topuk ve ayak bileği
  • Ödem
  • Ayak tabanına doğru hematom veya cilt rengi değişikliği
  • Yaralı topuk üzerinde ağırlık taşımada zorluk
  • Ayağın içe ve dışa hareketinin olmaması veya kısıtlı olması
  • Yürüme zorluğu
  • Ayak deformitesi

Kalkaneus Kırığı Teşhisi

Doktorunuz semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve hareket açıklığını, kan akışını ve diğer kırık belirtilerini kontrol etmek için ayağınızı ve ayak bileğinizi kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Doktorunuz kalkaneus yaralanmasının derecesini teşhis etmek için çeşitli düzlemlerden görüntülerin alındığı bir bilgisayarlı tomografi (BT) taraması isteyebilir. Topuk kemiğindeki kırılmayı veya Bohler açısındaki azalmayı gösteren ayak röntgeni de istenebilir (20°'den az veya yaralanmamış taraftan daha küçük olan 5°'den fazla açılar bir kırığı gösterir).

Kalkaneus Kırığı Tedavisi

Kalkaneus kırığı için tedavi yaklaşımı, yaralanmanın tipine ve ciddiyetine bağlıdır. 

Ameliyatsız Tedavi

Kalkaneus kırığı için cerrahi olmayan tedaviler şunları içerir:

  • Dinlenme, buz, sıkıştırma ve yükselme (RICE) tedavisi: İyileşmeyi desteklemek için yaralı ayağın dinlenmesine izin vermelisiniz. Şişliği, ağrıyı ve iltihabı azaltmak için yaralı bölgeyi buzla tedavi edin. Kompresyon çorapları veya bandaj kullanın. Yatakta dinlenirken şişmeyi azaltmak için ayağınızı kalp seviyesinin üzerine kaldırın. 
  • İmmobilizasyon: Kırık yer değiştirmediyse ayağınız kısmen veya tamamen hareketsiz hale gelecektir. Yaralı ayağın dökümü kırılan kemiğin hareketini engeller. Vücut ağırlığını taşımaktan kaçınmak için koltuk değneği yardımıyla yürümek tavsiye edilir.

Cerrahi tedavi

Eklem içi veya yer değiştirmiş kalkaneus kırıkları için cerrahi önerilir. Açık redüksiyon ve iç fiksasyon (ORIF) olarak adlandırılan cerrahi işleme genel anestezi etkisi altında gerçekleştirilir. Cerrahınız, topuk kırığını ortaya çıkarmak için topuğun dışından bir kesi yapacaktır. Kırık topuk kemikleri bir araya getirilerek metal bir plaka ve çoklu vidalarla yerine sabitlenir. Bu işlem, artrit geliştirme şansını en aza indirir ve ayağınızın içe ve dışa doğru hareket etmesine izin verir. Cerrahınız, iyileşmeyi desteklemek ve belirli bir süre ayak bileğinin hareket etmesini önlemek için ayağı alçılayacaktır. 

Alçı çıkarıldıktan sonra, doktorunuz ayak ve ayak bileği eklemlerinin hareket açıklığını korumak için fizik tedavi ve egzersiz önerebilir. Ayak parmakları üzerinde yürüme, ağırlık egzersizleri, atlama eğitimi, merdiven kullanma egzersizleri gibi güçlendirme egzersizleri ile ayak kasları esneklik kazanacaktır.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Ayak Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler