Kırık Tedavi̇si̇11/04/22 07:24

Kırık Tedavi̇si̇ Nedir?

Düşme, motorlu araç kazası veya spor yaralanması nedeniyle oluşan travmalar sonucu oluşan kırıkların iyileştirilmesine kırık tedavisi denir.

Kırık Tedavi̇si̇

Bir kemik kırığı, bir kemiğin çatladığı veya kırıldığı tıbbi bir durumdur. Kemiğin devamlılığında bozulmadır. Birçok kırık, yüksek kuvvet etkisi veya stresin sonucu olsa da, osteoporoz gibi kemikleri zayıflatan bazı tıbbi durumlar nedeniyle de kemik kırıkları oluşabilir.

Bir kırık tam veya kısmi olabilir ve genellikle düşme, motorlu araç kazası veya spor yaralanması nedeniyle oluşan travmadan kaynaklanır. Yaşlılarda osteoporoza bağlı olarak kemiğin incelmesi de kemiklerin kolayca kırılmasına neden olabilir. Aşırı kullanım yaralanmaları, sporcularda stres kırıklarının yaygın bir nedenidir. Acil ortopedi hekimlerimiz kırık tedavisi için hizmetinizde.

Kırık türleri

  • Basit kırık : Kırık kemik parçaları iyi hizalanmış ve stabildir.
  • Kararsız kırık: Kırık kemiğin parçaları yanlış hizalanmış ve yer değiştirmiştir.
  • Açık (bileşik) kırık : Kırık kemiklerin deriden dışarı çıktığı ciddi bir kırık. Bu tür kırıklar enfeksiyona daha yatkındır ve acil tıbbi müdahale ve kırık tedavisi gerektirir.
  • Greenstick kırığı : Kemiğin bir tarafının kırıldığı diğer tarafının büküldüğü, çocuklara özgü bir kırıktır ve kırık tedavisi gereklidir.

Kırık Nasıl İyileşir

Vücudumuz bir kırığa, yaralı bölgeyi bir kan pıhtısı ve nasır veya fibröz doku ile koruyarak tepki verir. Kırık hattının her iki tarafında kemik hücreleri oluşmaya başlar. Bu hücreler birbirine doğru büyür ve sonunda kırığı kapatır.

Tıbbi terapi

Erken kırık yönetiminin amacı kanamayı kontrol etmek, iskemik yaralanmayı (kemik ölümü) önlemek ve yabancı cisimler ve ölü dokular gibi enfeksiyon kaynaklarını uzaklaştırmaktır. Bir sonraki adım, kırığın azaltılması ve bakımıdır. Kırık iyileştikten sonra vücudun ilgili kısmının işlevine geri dönmesini sağlamak önemlidir. Bunu başarmak için, kırık azaltma ve immobilizasyon, ameliyatsız veya cerrahi bir yöntemle sağlanır.

Ameliyatsız (kapalı) terapi, alçı ve yerine oturtma kullanır.

Kırık Tedavisi

Açık Redüksiyon ve Dahili Fiksasyon (ORIF)

Bu, kırığın redüksiyonu yapılırken kırık bölgesinin açığa çıktığı cerrahi bir prosedürdür. İç tespit teller, plakalar, vidalar ve çiviler ile yapılır.

Dış fiksasyon

Bu, kırık stabilizasyonunun vücut dışında, kırığın üstündeki ve altındaki kemiğe vidalanmış çubuklar kullanılarak, vücuttan çıkan ve ayarlanabilen bir stabilizatör cihazına bağlı olduğu bir işlemdir. Alçı yapmadan kemik uzunluğunun ve hizasının korunmasına yardımcı olur.

Dış fiksasyon aşağıdaki koşullarda gerçekleştirilir:

  • Yumuşak doku tutulumu olan açık kırıklar
  • Yanıklar ve yumuşak doku yaralanmaları
  • Pelvik kırıklar
  • Parçalanmış (parçalanmış) ve kararsız kırıklar
  • Kemik defisiti olan kırıklar

Enfeksiyonlu veya kaynamayan kırıklar (iyileşmeyen)

Fizik Tedavi

Kırıkların tamamen iyileşmesi birkaç haftadan aylara kadar sürebilir. Alçı veya korsenin çıkarılmasından sonra bile faaliyetlerinizi sınırlandırmalısınız, böylece kemik baskıya dayanacak kadar sağlam hale gelir. Fizik tedavi programları, egzersizler ve iyileşme süreci tamamlanana kadar aktivite seviyelerinde kademeli bir artış içerir.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Genel Ortopedi ve Bu Makalede Listelendiler