Köprücük Kemi̇ği̇ Kırığı05/04/22 15:34

Köprücük Kemi̇ği̇ Kırığı Nedir?

Köprücük kemiğinin futbol ve dövüş sanatları gibi temas sporlarının yanı sıra motor yarışları gibi çarpma sporları esnasında kırılmasıdır.

Köprücük Kemi̇ği̇ Kırığı

Köprücük kemiğinin futbol ve dövüş sanatları gibi temas sporlarının yanı sıra motor yarışları gibi çarpma sporları esnasında kırılmasıdır. Uzanmış bir kol üzerine düşme veya bir motorlu taşıt kazası sırasında meydana gelebilecek doğrudan omuza darbe, köprücük kemiğinin kırılmasına neden olabilir. 

Köprücük Kemiği Kırıklarının Belirtileri

Kırık bir köprücük kemiği, kemiğin üzerinde ağrı, şişme ve morarma nedeniyle kolunuzu kaldırmada zorluğa neden olabilir.

Köprücük Kemiği Kırığı Ameliyatı Endikasyonları

Kırık bir köprücük kemiği genellikle ameliyatsız iyileşir, ancak kemik uçları yerinden oynamışsa (yerinden çıkmışsa), ameliyat önerilir. Köprücük kemiği kırıklarının fiksasyonu için cerrahi, aşağıdaki durumlarda düşünülebilir:

  • Çoklu kırıklar
  • Bileşik (açık) kırıklar
  • Sinir veya kan damarı hasarı ile ilişkili kırıklar 
  • Skapula kırığı
  • Kemiğin kırık uçlarının üst üste binmesi (kısaltılmış köprücük kemiği)

Köprücük Kemiği Kırıklarının Tedavileri

Kemik uçlarını hizalamak ve iyileşme sırasında sabit tutmak için cerrahi yapılır. Bu omuz gücünü artırır. Ameliyatlardan bazıları aşağıda listelenmiştir.

Plaka ve Vida Tespiti

Bu cerrahi prosedür sırasında, cerrahınız kırık kemik uçlarını normal pozisyona yeniden yerleştirecek ve ardından kemik parçalarını yerinde tutmak için özel vidalar veya metal plakalar kullanacaktır. Bu plakalar ve vidalar genellikle kemikte bırakılır ancak herhangi bir tahrişe neden olurlarsa kırık iyileşmesi tamamlandıktan sonra çıkarılabilirler.

Pimler

Pimlerin yerleştirilmesi de kırığı yerinde tutmak için düşünülebilir. Genellikle giriş yerinde ciltte tahrişe neden olurlar ve kırık iyileştikten sonra çıkarılmaları gerekir.

Klavikula Perkütan Elastik İntramedüller Çivileme

Bu, daha az komplikasyonla daha yeni ve daha az invaziv bir prosedürdür. Adölesanlarda ve sporcularda deplase klavikula kırıklarının tespitinde hızlı iyileşme ve spora daha hızlı dönüş sağladığı için güvenli bir yöntem olarak kabul edilmektedir. İşlem, floroskopi rehberliğinde gerçekleştirilir. Sternoklaviküler eklemin yakınında 1 cm'lik küçük bir cilt kesisi içerir. Daha sonra ön kortekse bir delik açılır ve köprücük kemiğinin medüller kanalına elastik bir çivi yerleştirilir. Çivi daha sonra kırık bölgesine ulaşmak için geçirilir. 2-3 ay sonra tırnağı çıkarmak için ikinci bir operasyon yapılır.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Omuz Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler