Kuadri̇seps Tendonu03/04/22 11:01
Kuadri̇seps Tendonu Nedir?
Kuadriseps tendonu, diz kapağının üst kısmında bulunan kalın bir dokudur. Kuadriseps tendonu, bacağımızı düzeltmemize izin vermek için kuadriseps kaslarıyla birlikte çalışır.
Kuadriseps tendonu, diz kapağının üst kısmında bulunan kalın bir dokudur. Kuadriseps tendonu, bacağımızı düzeltmemize izin vermek için kuadriseps kaslarıyla birlikte çalışır. Kuadriseps kasları, uyluğun önünde bulunan kaslardır.
Kuadriseps tendon rüptürü en yaygın olarak, atlama ve koşmayı içeren sporlara katılan orta yaşlı kişilerde görülür. Kuadriseps yırtılması, düşme, doğrudan bacağa darbe ve bir sıçrama sonrası bacağınızın üzerine indiğinizde meydana gelir. Diğer nedenler arasında tendinit (kuadriseps tendonunun iltihabı), romatoid artrit, diyabetes mellitus gibi hastalıklar ve kuadriseps tendonunu zayıflatan enfeksiyon yer alır. Steroidler ve bazı antibiyotikler gibi ilaçların kullanımı da kuadriseps tendonunu zayıflatır.
Kuadriseps Tendonunun Belirtileri
Kuadriseps tendonu yırtıldığında, patella uyluktaki sabitleme desteğini kaybedebilir ve bunun sonucunda patella ayağa doğru hareket eder. Dizinizi düzeltmekte zorluk çekebilirsiniz.
Kuadriseps Tendonunun Teşhisi
Kuadriseps tendon yırtığını belirlemek için doktorunuz tıbbi geçmişinizi soracak ve dizinizin fizik muayenesini yapacaktır. Tanıyı doğrulamak için röntgen veya MR taraması gibi bazı görüntüleme testleri istenebilir. Diz kapağının pozisyonunu bilmek için dizin röntgeni çekilir ve yırtığın kapsamını ve yerini bilmek için MR taraması yapılır.
Kuadriseps tendonunun tedavisi
Kuadriseps tendon yırtıkları ameliyatsız ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ameliyatsız tedavi, dizi hareketsiz hale getirmek için dizliklerin kullanılmasını içerir. Eklemin ağırlık taşımasını önlemek için koltuk değneği gerekebilir. Dizin gücünü geri kazandırmak ve hareket aralığını artırmak için fizik tedavi önerilebilir.
Ameliyat ayaktan tedavi olarak gerçekleştirilir; tendon eklem dışında olduğu için artroskopik olarak tamir edilemez. Ameliyatın amacı, yırtık tendonu diz kapağına yeniden takmak ve dizin normal fonksiyonunu geri kazandırmaktır. Yırtık tendona dikişler atılır ve daha sonra diz kapağında açılan deliklerden geçirilir. Dikişler, tendonun yırtık kenarını normal konumuna geri çekmek için diz kapağının alt kısmına bağlanır.
Cerrahi komplikasyonlar zayıflık ve hareket kaybını içerir. Bazı durumlarda yeniden takılan tendon diz kapağından ayrılabilir veya yeniden yırtılmalar meydana gelebilir. Ağrı, enfeksiyon ve kan pıhtısı gibi başka komplikasyonlar da görülebilir.
Ameliyattan Sonra
Ameliyattan sonra, iyileşme tendonunu korumak için bir korse gerekebilir. Tendonun tamamen iyileşmesi yaklaşık 4 ay sürecektir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın