Omuz Ameli̇yatı05/04/22 15:46

Omuz Ameli̇yatı Nedir?

Omuz ameliyatı, bir omuz yaralanması veya omuz rahatsızlığının tedavisi için yapılan cerrahi bir işlemdir. 

Omuz Ameli̇yatı

Omuz ameliyatı, bir omuz yaralanması veya omuz rahatsızlığının tedavisi için yapılan cerrahi bir işlemdir. Prosedür, ağrıyı ortadan kaldırmak ve normal omuz fonksiyonunu eski haline getirmek için hastalıklı, hasarlı veya dejenere olmuş bir omuz eklemini onarmayı içerir.

Omuz, öne fleksiyon, abdüksiyon, adduksiyon, dış rotasyon, iç rotasyon ve 360 ​​derece dairesel hareket dahil olmak üzere geniş bir hareket yelpazesine izin veren vücuttaki en esnek eklemdir. Omuz ekleminin bu esnekliği aynı zamanda onu dengesizliğe ve yaralanmaya karşı savunmasız hale getirir. Omuz cerrahisi bu kırılganlığın üstesinden gelmeye yardımcı olur ve uzun vadeli veya kalıcı bir çözüm sunar.

Omuz Eklemi Anatomisi

Omuz eklemi (glenohumeral eklem), humerus başının (üst kol kemiği) glenoid adı verilen skapula (omuz kanadı) yuvası ile eklem yaptığı bir soket ve yuva eklemidir. Kemiklerin iki eklemli yüzeyi, eklem kıkırdağı adı verilen ve kemiklerin birbiri üzerinde sürtünmeden kaymasını sağlayan ve düzgün hareket sağlayan düz bir doku ile kaplıdır. Kıkırdak sinovyal sıvı ile yağlanır. Omuz ekleminin etrafındaki tendonlar ve bağlar, eklemin sağlamlığını ve stabilitesini sağlar.

Omuz Ameliyatı Endikasyonları

Omuz ameliyatı, ilaçlar, enjeksiyonlar, fizik tedavi, kapalı redüksiyon ve manipülasyon gibi cerrahi olmayan tedaviler aşağıdaki gibi omuz rahatsızlıklarının tedavisinde istenen sonuçları sağlayamadığında endikedir:

  • Artrit
  • Kırık/Travma
  • Bursit/Tendinit
  • Rotator manşet yırtığı
  • Omuz çıkığı/instabilitesi
  • Omuz sıkışması
  • Donuk omuz

Omuz Ameliyatı Hazırlığı

Omuz ameliyatı için ameliyat öncesi hazırlık aşağıdaki adımları içerebilir:

  • Ameliyattan önce ele alınması gereken tıbbi sorunları kontrol etmek için doktorunuz tarafından kapsamlı bir muayene yapılır.
  • Tıbbi geçmişinize, sosyal geçmişinize ve yaşınıza bağlı olarak, prosedürün güvenliğini tehlikeye atabilecek anormallikleri tespit etmeye yardımcı olmak için kan tahlili ve görüntüleme gibi testlerden geçmeniz gerekebilir.
  • İlaçlara, anesteziye veya latekse alerjiniz olup olmadığı sorulacaktır.
  • Aldığınız ilaçlar, vitaminler veya takviyeler hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
  • Ameliyattan bir veya iki hafta önce kan sulandırıcı veya antienflamatuar gibi takviyeleri veya ilaçları almayı bırakmanız gerekebilir.
  • Ameliyattan en az birkaç gün önce alkol veya tütünden uzak durmalısınız.
  • Ameliyattan en az 8 saat önce katı veya sıvı tüketmemelisiniz.
  • Ameliyattan sonra birinin sizi eve bırakmasını sağlayın.
  • Cerrahi işlem detaylı olarak anlatıldıktan sonra sizden yazılı onay alınacaktır.

Omuz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastayı etkileyen omuz durumuna bağlı olarak, belirli durumu ele almak için çeşitli omuz ameliyatları yapılabilir. Omuz ameliyatları genel veya lokal anestezi altında ya açık cerrahi ya da minimal invaziv artroskopik prosedür olarak gerçekleştirilir.

Artroskopik bir prosedürde , eklem bölgesi çevresinde yaklaşık yarım inç uzunluğunda küçük kesikler (portallar) yapılır. Kesiklerden birinden, sonunda bir ışık ve video kamera bulunan küçük esnek bir tüp olan bir artroskop eklem içine geçirilir. Artroskopa bağlı kamera, eklemin iç görüntüsünü bir monitörde göstererek cerrahınızın hasarı görmesine ve gerekli onarımı yapmasına olanak tanır.

Açık ameliyatta eklem üzerinde birkaç santimetrelik uzun bir kesi yapılır. Alttaki yumuşak dokular, tedavi alanını ortaya çıkarmak için dikkatlice bir kenara çekilir. Eklem çevresinde gerekli onarımın yapılabilmesi için özel cerrahi aletler kullanılır. Onarım tamamlandıktan sonra aletler çıkarılır ve kesikler dikiş veya küçük steril bandaj şeritleri ile kapatılır.

Yaygın omuz ameliyatlarından bazıları şunlardır:

  • Total omuz replasmanı: Bu, omuz eklemi artritinin veya şiddetli travma veya kırık sonucu omuz ekleminde oluşan hasarın tedavisi için yaygın olarak kullanılan bir ameliyattır. Bu ameliyatta omuz ekleminin hasar gören eklemli kısımları çıkarılır ve yerine yapay protezler konulur. Hem humerus başının hem de soketin değiştirilmesine tam omuz değişimi denir.
  • SLAP Onarımı: Omuz soketinin yırtık labrumunu tedavi etmek için bir SLAP (superior labrum anterior ve posterior yırtık) onarımı endikedir. Omuza atma veya düşme sırasında omzun tekrar tekrar kullanılması yırtılma veya yaralanma meydana gelebilir. Bir SLAP onarımı ameliyatı sırasında labrumun hasarlı dokusu çıkarılır ve yırtık labrum dikişlerle omuz soketinin kemiğine sabitlenir.
  • Rotator kuf tamiri: Rotator kuf, omuz ekleminde destek sağlayan ve geniş bir hareket aralığı sağlayan bir grup tendondur. Bu tendonların ciddi şekilde yaralanması, rotator cuff yırtıklarına neden olabilir. Rotator kuf tamiri ameliyatı sırasında, rotator cuff tendonları için boşluk artırılır ve cuff yırtıkları dikiş ankorları kullanılarak onarılır. Dikişler, tendonların omuz kemiğine bağlanmasına yardımcı olur.
  • Omuz çıkığı/instabilite ameliyatı: Omuz eklemi soketi glenoid yuvadan kaydığında bir omuz çıkığı meydana gelir. Omuz soketini çevreleyen bir kıkırdak manşeti olan labrum, omuz kemiklerinin yerinden çıkmasını önlemeye yardımcı olur. Bu labrumdaki herhangi bir hasar çıkığa neden olabilir. Çıkıktan sonra omzu stabilize etmek için, glenoid boşluğunun kenarının kesildiği ve daha sonra kopmuş labrumu glenoid eklem kapsülüne yeniden tutturmak için sütür ankorlarının yerleştirildiği ve topu yerinde tutmak için Bankart onarımı olarak bilinen bir ameliyat türü kullanılır.
  • Donuk Omuz ameliyatı: Yapışkan kapsülit olarak da adlandırılan donuk omuz, rotator manşet yırtılmasından sonra omuz yaralanmasının ikinci en yaygın nedenidir. Omuz eklemini çevreleyen kapsülün büzülmesi ve sıkılaşması sonucu, yapışıklık veya yara dokusu adı verilen sert doku bantlarının oluşmasına neden olur. Ameliyat sırasında skar dokusu çıkarılacak ve varsa sıkı bağlar diseke edilerek kasılan doku gevşetilerek omuzun serbest hareket etmesi sağlanır.
  • Biseps tendonu cerrahisi: Biseps , üst kolunuzun ön kısmında yer alan ve omuzdan dirsek eklemine kadar uzanan büyük bir kastır. Biseps kasında, biri omuzdaki kemiğe, diğeri dirseğe bağlanan iki tendon vardır. Biseps tendonu onarımı, ciddi travma veya yaralanma nedeniyle yırtılmış veya yırtılmış bir biseps tendonunu restore etmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Ameliyatın amacı, yırtık tendonu omuz ve dirsekteki kemiklere yeniden bağlamak ve kolun normal fonksiyonunu eski haline getirmektir.

Omuz Ameliyatı Sonrası Bakım ve Talimatlar

Genel olarak, ameliyat sonrası bakım talimatları ve omuz ameliyatı sonrası iyileşme aşağıdaki adımları içerebilir:

  • Hemşirenizin sizi herhangi bir alerjik/anestetik reaksiyon için yakından gözlemleyeceği ve iyileşirken yaşamsal belirtilerinizi izleyeceği iyileşme alanına transfer edileceksiniz.
  • Omuz bölgesinde biraz ağrı, şişlik ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Gerektiğinde ağrı ve iltihap önleyici ilaçlar ve ayrıca buz paketleri uygulanması önerilir.
  • Kısıtlı ağırlık taşımayla ilgili talimatlarla iyileşmeyi kolaylaştırmak için ilk birkaç hafta kolunuz askı veya alçı gibi yardımcı cihazlarla sabitlenebilir.
  • Ameliyat bölgesini temiz ve kuru tutun. Cerrahi alan bakımı ve banyo ile ilgili talimatlar verilecektir.
  • İyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceği için sigaradan uzak durun.
  • İlk birkaç ay yorucu aktivitelerden ve ağır ağırlık kaldırmaktan kaçının. Faaliyetlerde belirli bir süre içinde kademeli artış önerilir.
  • Omuz kaslarını güçlendirmeye ve omuz fonksiyonunu optimize etmeye yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş bir fizik tedavi protokolü tasarlanacaktır.
  • Ameliyattan bir veya iki ay sonra normal aktivitelerinize devam edebileceksiniz; ancak spora dönüş en az 6 ay veya daha uzun sürebilir.
  • Tamamen formda olana ve doktorunuzun onayını alana kadar araba kullanmaktan kaçının.
  • İlerlemenizi izlemek için periyodik bir takip randevusu planlanacaktır.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Omuz Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler