Omuz İnstabi̇li̇tesi̇05/04/22 23:21

Omuz İnstabi̇li̇tesi̇ Nedir?

Omuz instabilitesi, omuz ekleminin sık sık yerinden çıkmasına neden olan kronik bir durumdur.

Omuz İnstabi̇li̇tesi̇

Omuz instabilitesi, omuz ekleminin sık sık yerinden çıkmasına neden olan kronik bir durumdur.

Omuz İnstabilitesi Nedenleri

Humerusun (top kısmı) ucu, omuzun glenoidinden (yuva kısmı) kısmen veya tamamen çıktığında bir çıkık meydana gelir. Kısmi bir çıkık, bir subluksasyon olarak adlandırılırken, tam bir ayrılma, bir çıkık olarak adlandırılır.

Omuz İnstabilitesi Risk Faktörleri

Omuz instabilitesi geliştirme şansını artıran risk faktörleri şunları içerir:

  • Omuzda yaralanma veya travma
  • Uzanmış bir elin üzerine düşmek
  • Beyzbol, yüzme, voleybol veya halter gibi sporlar
  • Gevşek omuz bağları veya genişlemiş bir kapsül

Omuz İnstabilitesi Belirtileri

Omuz instabilitesi yaygın semptomları, omuzun belirli hareketleriyle ağrı, duyulabilen veya hissedilebilen patlama veya gıcırdama sesi, subluksasyon veya çıkığın hemen ardından görülen omuzda şişme ve morarmadır.

Subluksasyon veya uyuşukluk gibi duyu değişiklikleri sonrasında omuzda gözle görülür şekil bozukluğu ve fonksiyon kaybı meydana gelir. Sinirlere ve kan damarlarına baskı nedeniyle çıkığın altında kısmi felç oluşabilir.

Omuz İnstabilitesi Tedavi Seçenekleri

Omuz İnstabilitesi İçin Konservatif Tedaviler

Omuz instabilitesi için konservatif tedavinin amacı stabiliteyi, gücü ve tam hareket aralığını geri kazandırmaktır. Konservatif tedavi önlemleri şunları içerebilir:

Kapalı redüksiyon: Bir çıkığın ardından, cerrahınız genellikle anestezi altında omuz eklemini manipüle edebilir ve onu uygun konuma yeniden hizalayabilir. Durumunuza bağlı olarak normal işlevi eski haline getirmek için ameliyat gerekebilir.

İlaçlar: Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ve NSAID'ler ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Şişliği azaltmak için steroid enjeksiyonları da uygulanabilir.

Dinlenme: Yaralı omzu dinlendirin ve baş üstü hareket gerektiren aktivitelerden kaçının. İyileşmeyi kolaylaştırmak için 2 hafta askı takılabilir.

Buz: Etkilenen bölgeye saatte bir 20 dakika buz paketleri uygulanmalıdır.

Omuz İnstabilitesi Cerrahisi

Konservatif tedavi seçenekleri omuz instabilitesini gidermede başarısız olduğunda, cerrahınız omuz stabilizasyon cerrahisini önerebilir. Omuz stabilizasyon cerrahisi, omuz ekleminin stabilitesini ve fonksiyonunu iyileştirmek ve tekrarlayan çıkıkları önlemek için yapılır. Durumunuza göre artroskopik olarak çok daha küçük kesilerle yapılabilir.

Artroskopi, sonunda bir ışık ve video kamera bulunan küçük esnek bir tüp olan bir artroskopun, durumu değerlendirmek ve tedavi etmek için bir eklem içine yerleştirildiği cerrahi bir prosedürdür.

Alternatif açık omuz cerrahisine kıyasla artroskopinin faydaları, daha küçük kesiler, minimum yumuşak doku travması, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşmeye yol açmasıdır.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Omuz Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler