Omuz Ki̇reçlenmesi̇05/04/22 18:02
Omuz Ki̇reçlenmesi̇ Nedir?
Omuz kireçlenmesi, omuz ekleminde kemik uçlarını kaplayan kıkırdağın aşınmasından kaynaklanır. Bunun nedeni, uzun süreli aşırı zorlama veya diğer eklem hastalıkları, yaralanma veya şekil bozukluğu olabilir.
Kireçlenme terimi, kelimenin tam anlamıyla bir eklem iltihabı anlamına gelir, ancak genellikle kıkırdakta hasar olan herhangi bir durumu tanımlamak için kullanılır. Omuz eklemindeki kıkırdak hasarı omuz kireçlenmesine neden olur. Enflamasyon, vücudun yaralanmaya karşı doğal tepkisidir. Enflamasyonun sunduğu uyarı işaretleri kızarıklık, şişme, ısı ve ağrıdır.
Kıkırdak, baskıyı emen bir dolgudur. Kıkırdak hasarı ve eklem iltihabının oranı, kireçlenmenin tipine ve evresine göre değişir. Genellikle, ilk ağrı iltihaptan kaynaklanır. Daha sonraki aşamalarda, kıkırdak aşındığında, ağrının çoğu, birbirine sürtünen ham kemiklerin mekanik sürtünmesinden kaynaklanır.
Omuz Kireçlenmesi Çeşitleri Nelerdir?
Farklı kireçlenme türleri vardır. En yaygın olanları osteoartrit ve romatoid kireçlenmedir.
Omuz Kireçlenmesi Nedenleri
Omuz kireçlenmesi, omuz ekleminde kemik uçlarını kaplayan kıkırdağın aşınmasından kaynaklanır. Bunun nedeni, uzun süreli aşırı zorlama veya diğer eklem hastalıkları, yaralanma veya şekil bozukluğu olabilir. Primer osteoartrit genellikle yaşlanma ve eklemlerin genel dejenerasyonu ile ilişkilidir.
Sekonder osteoartrit genellikle, tekrarlayan travma veya etkilenen eklemde ameliyat veya doğumdan kaynaklanan anormal eklem yapıları gibi başka bir hastalık veya durumun sonucudur.
Romatoid kireçlenme genellikle hastalıktan sorumlu genler enfeksiyon veya herhangi bir çevresel faktör tarafından tetiklendiğinde ortaya çıkar. Bu tetikleyici ile vücut, vücudun savunma mekanizması olan eklemlere karşı antikorlar üretir ve romatoid kireçlenmeye neden olabilir.
Omuz Kireçlenmesi Belirtileri
Birkaç kireçlenme türü vardır ve semptomlar kireçlenme türüne göre değişir. Her kireçlenme vücudu farklı şekilde etkiler. Kireçlenme semptomları genellikle eklemlerde iki haftadan uzun süredir şişlik ve ağrı veya hassasiyet, eklemde kızarıklık veya sıcaklık, eklem hareket kısıtlılığı ve sabahları tutuklık içerir.
Kireçlenme olan bir omuzda:
- Kıkırdak astarı normalden daha incedir veya tamamen yoktur. Kıkırdak hasarı ve iltihabının derecesi, kireçlenmenin tipine ve evresine göre değişir.
- Kireçlenmiş omuzun kapsülü şişmiş.
- Eklem aralığı daraltılmış ve ana hatları düzensizdir; bu bir röntgen görüntüsünde görülebilir.
- Kemik mahmuzları(çıkıntıları) veya aşırı kemik de eklemin kenarlarında birikebilir.
Omuz Kireçlenmesi Teşhisi
Doktorunuz kireçlenme teşhisini tıbbi öykü, fizik muayene ve etkilenen kısmın röntgeni ile yapacaktır. Kireçlenme teşhisi için bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları ve manyetik görüntüleme (MR) taramaları da istenir.
Omuz Kireçlenmesi Tedavi Seçenekleri
Doktorunuz iltihap önleyici ilaç reçetesi yazabilir. Egzersiz ve mesleki terapi veya fizyoterapi önerebilir. Ağır vakalarda ameliyat önerilebilir. Ameliyat türü, durumun yaşına ve ciddiyetine bağlıdır. Şiddetli omuz kireçlenmesi olan yaşlılarda eklem replasmanı iyi bir seçenektir. Omuz kireçlenmesinin tedavisi için yaygın bir ameliyat, total omuz artroplastisi veya hemiartroplasti olabilen artroplastidir (hasarlı eklemin değiştirilmesi). Doktorunuz omuz artroskopisi’ de yapabilir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın