Omuz Spor10/04/22 18:43
Omuz Spor Nedir?
Omuz spor yaralanmalarına atfedilebilecek yaygın nedenlerden bazıları eklem ve tendon iltihabı, kırık ve çıkıklar, yırtık kıkırdak ve yırtık manşet' dir.
Omuz Spor Yaralanmaları Nelerdir?
Omuza spor yaralanmaları, beyzbol, amerikan futbolu, voleybol, ragbi, tenis, atletizm müsabakaları vb. gibi tekrarlayan kol hareketleri içeren spor aktiviteleri sırasında sporcuların travması sonucu meydana gelen yaralanmalardır. Fırlatma yaralanmaları çoğunlukla omuz ve dirsekte görülür ve yanlış teknikler, antrenman hataları, kas dengesizliği ve kasların aşırı kullanımı nedeniyle oluşabilir.
Omuz Spor Yaralanmalarının Nedenleri
Omuzdaki çoğu problem bağlar, kaslar, tendonlar ve eklemleri içerir. Omuz spor yaralanmalarına atfedilebilecek yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
- Eklem iltihabı
- Yırtık kıkırdak veya yırtık rotator manşet
- Tendon iltihabı veya rotator manşet tendiniti
- Bursa keselerinin bursiti veya şişmesi
- Kırıklar ve çıkıklar
- Bağların, kasların ve tendonların sertleşmesi
- Omuz dengesizliği, bir omuz ekleminin zorlandığı veya normal konumundan çıktığı bir durum
- Çarpma, omuz kaslarının kürek kemiğine aşırı sürtünmesi
Omuz Spor Yaralanmalarının Belirtileri
Omuz spor yaralanmalarının yaygın belirtileri şunları içerebilir:
- Hareket açıklığı kaybı
- zayıflık
- Şişme veya iltihaplanma
- Kalıcı rahatsızlık
- Yaralanma bölgesine dokunmak için ihale
Omuz Spor Yaralanması Türleri
Beyzbol, tenis ve amerikan futbolu gibi sporlardaki sporcular, aşağıdakileri içeren farklı omuz yaralanmalarına karşı daha hassastır:
- SLAP Gözyaşları: Bir tokat yaralanmasında, omuz labrumunun üst kısmı yaralanır. Labrum, omuz eklemini stabilize eden sert fibröz dokudan oluşan bir kenardır. Bu tür yaralanmalar genellikle beyzbolda olduğu gibi baş üstü hareketlerle yapılan sporlarda görülür.
- Tendon Yırtıkları ve Biseps Tendiniti: Tekrarlayan atma hareketi, biseps tendiniti olarak bilinen biseps tendonunun tahriş olmasına ve iltihaplanmasına yol açar. Tendonun zarar görmesi ayrıca yırtık bir pazı tendonuna yol açan bir yırtılma ile sonuçlanabilir.
- Rotator Manşet Yırtıkları ve Tendinit: Rotator manşet kaslarının veya tendonlarının aşırı kullanımı, rotator manşet yırtığı ve tendinitle sonuçlanır. Bu, omuzdaki bağlar ve rotator manşet tendonları üzerinde önemli stres yaratan tekrarlanan yüksek hızlı fırlatma aktivitesi nedeniyle en yaygın olarak beyzbol atıcılarında görülür.
- Sıkışma : Beyzbolda olduğu gibi üstten atma hareketi sırasında, omuzun arkasındaki rotator manşet tendonları humerus başı ile glenoid soket arasında sıkışır. Bu, rotator manşet tendonunun kısmi yırtılmasına yol açan ve aynı zamanda omuz labrumuna zarar verebilen iç çarpma olarak bilinir.
- Kararsızlık : Omuz instabilitesi, humerus başı omuz soketinden kaydığında çıkıkla sonuçlanır. Bu, artan gevşekliğe (gevşeklik) neden olan bağları geren tekrarlayan fırlatma hareketleri nedeniyle dengesizliğin meydana geldiği atıcılarda görülür.
- Skapular Rotasyon Disfonksiyonu : Bu tür yaralanmalar çoğunlukla, skapular kasların tekrar tekrar kullanılmasının, skapula pozisyonunu etkileyen kaslarda değişikliklere yol açtığı ve etkilenen omzun sarkmasına neden olduğu atıcılarda görülür.
- Glenohumeral İç Rotasyon Eksikliği (GIRD) : Bu tür yaralanmalarda, omuzun arkasındaki yumuşak dokular gerilerek, atıcılarda not edilen yüksek hızlı tekrarlayan atış hareketi nedeniyle iç rotasyon kaybına neden olur. Bu, atıcıları daha fazla rotator manşet ve labral yırtık riskine sokar.
Omuz Fırlatma Yaralanmalarının Teşhisi
Doktorunuz semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve omzunuzun hareket açıklığını, stabilitesini ve gücünü kontrol etmek için fizik muayene yapacaktır. Gerekirse doktorunuz, teşhisi doğrulamak ve ilgili sorunları daraltmak için X-ışınları, MRI, CT taraması veya ultrason gibi belirli görüntüleme testleri isteyecektir.
Omuz Spor Yaralanmalarında Fırlatma Tedavisi
Omuz atma yaralanmalarının tedavisi hem cerrahi hem de cerrahi olmayan seçenekleri içerir. Doktorunuz omzunuzun durumuna göre en iyi seçeneğe karar verecektir.
Ameliyatsız tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
- Buz: Şişliği ve ağrıyı azaltmak için omuza buz paketleri uygulanması
- Aktivite Modifikasyonu: Semptomları tetikleyen aktivitelerden kaçınma ve yaşam tarzını değiştirme
- Fizik Tedavi: Hareket aralığını iyileştirmek ve omuz kaslarını güçlendirmek için düzenli egzersiz rejimi
- Anti-inflamatuar İlaçlar : Naproksen ve ibuprofen gibi ilaçlar iltihabı ve ağrıyı hafifletebilir.
- Kortizon Enjeksiyonu: Fizik tedavi, ilaçlar, dinlenme ve aktivite modifikasyonu istenen sonuçları vermezse kortizon enjeksiyonu yardımcı olabilir. Kortizon, bursit için çok etkili bir anti-inflamatuar ilaç ve gözyaşı ve yapısal hasar için uzun süreli ağrı kesicidir.
Cerrahi tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
- Artroskopi : Çoğu fırlatma yaralanması artroskopik cerrahi ile tedavi edilebilir. Doktorunuz bu tekniği kullanarak bağlar, labrum veya rotator manşet yırtıkları gibi yumuşak dokulardaki hasarı onarabilecektir. Artroskopi, artroskop adı verilen küçük bir kamera ve minyatür aletler içeren bir fiber optik tüpü omuz eklemine geçirmek için küçük anahtar deliği kesileri yapmayı içeren minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür. Kamera, etkilenen bölgenin resimlerini bir televizyon ekranında görüntüler ve doktor, ameliyatı gerçekleştirmek için bu görüntüleri kullanır.
- Açık Cerrahi: Geleneksel bir açık cerrahi yaklaşımı, yaralanma büyük ve karmaşıksa, etkilenen bölgeyi onarmak için büyük bir cerrahi insizyon yapılmasını gerektirir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın