Omuz Travması07/04/22 11:37
Omuz Travması Nedir?
Omuz travması ağrı, tutukluk, hareket kısıtlılığı, rutin aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk ve tıkırtı hissine neden olur.
Omuz travması, kolların aşırı kullanımı veya tekrarlayan hareketlerinden kaynaklanır. Omuz yaralanmaları en sık yüzme, tenis, atış ve halter gibi spor yapan sporcularda görülür.
Omuz Travması Belirtileri
Omuz travması ağrı, tutukluk, hareket kısıtlılığı, rutin aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk ve tıkırtı hissine neden olur.
Omuz Travması Nedenleri
Yaygın omuz travması nedenlerinden bazıları şunlardır:
Burkulmalar ve gerilmeler : Burkulma, bağların (bir eklemdeki bitişik kemikleri birbirine bağlayan dokular) gerilmesi veya yırtılmasıdır. Bu yaygın bir yaralanmadır ve genellikle düştüğünüzde veya aniden kolunuzu büktüğünüzde ortaya çıkar.
Bir gerginlik, kas veya tendonun (kası kemiğe bağlayan dokular) gerilmesi veya yırtılmasıdır. Spor yapanlarda sık görülür. Gerilmelere genellikle tendonların bükülmesi veya çekilmesi neden olur.
- Çıkıklar : Omuz çıkığı, kemiğin uçları zorlanarak yerinden çıktığında meydana gelen bir yaralanmadır. Genellikle temas sporları yaparken ekleme düşme veya doğrudan darbe neden olur.
- Tendinit : Kasları kemiğe bağlayan bir doku olan tendonun iltihaplanmasıdır. Yaralanma veya aşırı kullanım nedeniyle oluşur.
- Bursit : Eklemlerinizi koruyan ve yastıklayan bursa adı verilen sıvı dolu kesenin iltihaplanmasıdır. Bursit, kronik aşırı kullanım, yaralanma, kireçlenme, gut veya enfeksiyondan kaynaklanabilir.
- Rotator manşet yaralanması : Rotator manşet, omuz ekleminin kemiklerini bir arada tutan tendonlardan ve kaslardan oluşur. Rotator manşet kasları, kolunuzu yukarı ve aşağı hareket ettirmenizi sağlar. Rotator manşet yaralanmaları sıklıkla hareket açıklığının azalmasına neden olur.
- Kırıklar : Kırık, genellikle düşme veya omuza doğrudan darbe gibi yaralanmalar nedeniyle meydana gelen kemikte bir kırılmadır.
- Artrit : Osteoartrit, eklem kıkırdağının ilerleyici aşınması ile karakterize edilen en yaygın omuz kireçlenmesi türüdür.
Omuz Travması Tedavisi
Ciddi omuz yaralanmalarını önlemek için erken tedavi gereklidir. Omuz yaralanmaları için önerilen acil tedavi modu dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutmaktır. Doktorunuz ayrıca şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için iltihap önleyici ilaçlar da reçete edebilir.
Doktorunuz omuz kaslarını güçlendirmek ve omuz hareketini yeniden kazanmak için bir dizi egzersiz önerebilir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın