Ön Omuz07/04/22 11:43

Ön Omuz Nedir?

Ön omuz instabilitesi, anterior glenohumeral instabilite olarak da bilinmektedir. Yumuşak dokulara veya kemiğe verilen hasarın humerus başının (üst kol kemiği) glenoid fossadan çıkmasına veya omuz fonksiyonunu tehlikeye atmasına neden olduğu bir durumdur. 

Ön Omuz

Ön Omuz İnstabilitesi Nedir?

Ön omuz instabilitesi, anterior glenohumeral instabilite olarak da bilinmektedir. Yumuşak dokulara veya kemiğe verilen hasarın humerus başının (üst kol kemiği) glenoid fossadan çıkmasına veya omuz fonksiyonunu tehlikeye atmasına neden olduğu bir durumdur. Üst kol kemiğinin glenoid fossa ortasındaki olağan konumundan yerinden çıktığı ve artık eklem artikülasyonunun olmadığı glenohumeral eklemin travması veya yaralanmasından kaynaklanır. Tüm akut travmatik omuz çıkıklarının yüzde 95'ini ön omuz instabilitesi oluşturur.

Omuz Anatomisi

Omuz eklemi (glenohumeral eklem) bir soket ve yuva eklemidir. Üst kol kemiğinin (humerus) tepesindeki bir top, omuz bıçağının (skapula) bir parçası olan glenoid adı verilen bir yuvaya düzgün bir şekilde oturur. Labrum, omuz eklemini stabilize etmeye yardımcı olan glenoidi çevreleyen lifli bir kıkırdak halkasıdır. Omuz ekleminin etrafındaki tendonlar ve bağlar, eklem için ek güç ve stabilite sağlar.

Ön Omuz İnstabilitesi Nedenleri

Ön omuz instabilitesi nedenleri ve risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

  • Beyzbol, yüzme, voleybol veya tenis gibi tekrarlayan baş üstü sporlarda sıklıkla görülen hissiz kol sendromu
  • Bankart lezyonları, ön glenoid labrumun yaralanması
  • Glenohumeral ligamanın (HAGL) humerus avulsiyonu, üst kol kemiğini glenoide bağlayan bağların yaralanması
  • Rotator manşet kas zayıflığı
  • Hill-Sachs kusuru, humerus başının kıkırdak ve kemiğinde bir yaralanma

Ön Omuz İnstabilitesi Belirti ve Semptomları

Ön omuz instabilitesi belirti ve semptomları şunlardır:

  • Kalıcı glenohumeral eklem ağrısı
  • Omuz sertliği
  • Omuz ekleminde gıcırdatma veya patlama hissi
  • Uyuşma, karıncalanma veya yanma hissi
  • Glenohumeral eklemde hassasiyet
  • Omuzda şişme ve morarma
  • Omuzda gözle görülür şekil bozukluğu ve fonksiyon kaybı

Ön Omuz İnstabilitesi Teşhisi

Ön omuz instabilitesi, semptomlarınızın, tıbbi geçmişinizin ve omzun fiziksel muayenesinin gözden geçirilmesiyle teşhis edilir; burada doktorunuz, hassasiyet noktalarını kontrol etmek için bölgeyi palpe ederek ve hareket açıklığını ve gücünü kontrol ederek yaralanmanın boyutunu değerlendirecektir. Muayene sırasında yük ve kaydırma testi gibi spesifik testler; yakalama, yer değiştirme ve önden serbest bırakma testleri; ve omuz instabilitesinin derecesini değerlendirmek için ön çekmece testi istenebilir. Kararsızlığın olası nedenleri hakkında ek bilgi elde etmek ve omuz ağrısının diğer nedenlerini dışlamak için Röntgen gibi görüntüleme çalışmaları istenebilir. Ek olarak, omuz ekleminin kemiklerinin ve yumuşak dokularının ayrıntılı bir değerlendirmesi için BT taramaları ve MR da istenebilir.

Ön Omuz İnstabilitesi Tedavisi

Ön omuz instabilitesi için tedavi seçenekleri hem konservatif hem de cerrahi tedaviyi içerir.

Konservatif Tedavi

  • Kapalı redüksiyon : Bir çıkığın ardından, cerrahınız genellikle omuz eklemini, genellikle anestezi altında, uygun konuma yeniden hizalayarak dıştan manipüle edebilir. Durumunuza bağlı olarak normal işlevi eski haline getirmek için ameliyat gerekebilir.
  • İlaçlar : Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ve NSAID'ler ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Şişliği azaltmak için steroid enjeksiyonları da uygulanabilir.
  • Dinlenme : Yaralı omzu dinlendirin ve baş üstü hareket gerektiren aktivitelerden kaçının. İyileşmeyi kolaylaştırmak için 2 hafta askı takılabilir.
  • Buz : Etkilenen bölgeye saatte bir 20 dakika buz paketleri uygulanmalıdır.

Ön Omuz Cerrahi tedavi

Konservatif tedavi seçenekleri omuz instabilitesini gidermede başarısız olduğunda, cerrahınız omuz stabilizasyon cerrahisini önerebilir. Omuz ekleminin stabilitesini ve fonksiyonunu iyileştirmek ve tekrarlayan çıkıkları önlemek için ön omuz stabilizasyon ameliyatı yapılır. Durumunuza göre artroskopik veya açık ameliyatla yapılabilir.

Omuz artroskopisi , sonunda bir ışık ve video kamera bulunan küçük esnek bir tüp olan bir artroskopun, durumu değerlendirmek ve tedavi etmek için bir eklem içine yerleştirildiği cerrahi bir prosedürdür. Minimal invaziv bir ameliyattır ve eklem bölgesi çevresinde yapılan yaklaşık yarım inç uzunluğunda iki küçük kesi (portal) ile gerçekleştirilir. Kesiklerden birinden bir artroskop geçirilir. Artroskopa takılan kamera, eklemin içinin görüntülerini televizyon ekranında göstererek, cerrahınızın diğer kesilerden geçirilen minik cerrahi aletler ile gerekli onarımı yapmasına olanak tanır.

Ağır instabiliteyi düzeltmek için çoğunlukla açık cerrahi gerekir. Bu ameliyat sırasında omuzda geniş bir cerrahi kesi yapılır ve altındaki kaslar birbirinden ayrılarak eklem kapsülü, labrum ve bağlara erişim sağlanır. Bu yumuşak doku yapıları daha sonra doku hasarının boyutuna göre yeniden birleştirilir, gerdirilir veya onarılır ve dikişlerle kapatılır.

Ameliyatı, omuz ekleminin hareket açıklığını ve gücünü eski haline getirmek için fizik tedavi izler.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Omuz Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler