Osteokondri̇ti̇s Di̇ssekans09/04/22 00:07
Osteokondri̇ti̇s Di̇ssekans Nedir?
Osteokondritis Dissekans, yetersiz kan akışı nedeniyle ince bir kemik tabakası ile birlikte bir kıkırdak parçasının ayrıldığı bir eklem durumudur.
Osteokondritis Dissekans, yetersiz kan akışı nedeniyle ince bir kemik tabakası ile birlikte bir kıkırdak parçasının ayrıldığı bir eklem durumudur. Bu fragmanlar lokalize olabilir veya ayrılabilir ve eklem boşluğuna düşebilir, ağrıya ve eklem instabilitesine neden olabilir.
Osteokondritis Dissekansları dirsekleriniz, ayak bilekleriniz, omuzlarınız ve kalçalarınız dahil herhangi bir eklemde oluşabilir.
Osteokondritis Dissekans, aktif olarak spor yapan 10 ila 20 yaş arasındaki genç erkeklerde daha yaygındır. Jimnastik ve beyzbol gibi sporlara katılan sporcularda Osteokondritis Dissekans gelişebilir.
Osteokondrit Dissekanların Nedenleri Nelerdir?
Osteokondritis Dissekanslarının kesin nedeni bilinmemektedir ve travma, kırık, burkulma veya eklem yaralanması gibi belirli faktörler risk faktörleri olarak kabul edilmektedir.
Osteokondritis Dissekans, genellikle tekrarlayan travma ile birlikte ortaya çıkan, etkilenen kemiğin ucuna sınırlı kan beslemesinden kaynaklanabilir. Yaralanma veya travma sonrasında bölgedeki kemikler kan akımından mahrum kalarak nekroza yol açabilir ve sonunda kemik parçası kopabilir. Bu iyileşme sürecini başlatabilir, ancak bu zamana kadar eklem kıkırdağı sıkıştırılır, düzleşir ve subkondral kist gelişir. Tüm bu değişiklikler, artan eklem basıncının yanı sıra eklemin iyileşmemesine neden olur.
Osteokondritis Dissekans Belirtileri
Osteokondritis Dissekans genellikle dirsek eklem ağrısına, şişmeye, sertliğe ve hareket açıklığında azalmaya yol açar. Ağrı genellikle aktiviteden sonra artar.
Osteokondritis Dissekans Teşhisi
Doktorunuz muhtemelen eklem boşluğundaki herhangi bir anormalliği görmek ve karşılaştırmak için hem sağ hem de sol dirseğinizin röntgenini isteyecektir. Eklem içindeki gevşek parçaların yerini belirlemede yararlı olan bir BT veya MR taramanız da olabilir.
Osteokondritis Dissekans için Tedavi Seçenekleri
Doktorunuz tanısal taramalara, yaşa, ciddiyete, kıkırdağın stabilitesine ve diğer faktörlere bağlı olarak çeşitli tedaviler önerebilir. Tedavinin hedefleri, semptomları hafifletmek ve eklem dejenerasyonunun ilerlemesini durdurmak veya engellemektir.
Osteokondrit Dissekanlar İçin Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri
Durum erken evrede teşhis edilirse ve şiddeti hafif ise bekle-ve-izle yaklaşımı, ağrı kesici ilaçlar ve 1-2 hafta immobilizasyon gibi konservatif tedavi yaklaşımları önerilir. Bununla birlikte, durum ileri bir aşamada teşhis edilirse veya durum şiddetli ise ameliyat gerekir.
Osteokondritis Dissekans Tedavisi İçin Cerrahi
Osteokondrit dissekanların cerrahi olarak düzeltilmesi açık teknik veya artroskopik teknik kullanılarak yapılabilir. Cerrahi işlemlerden bazıları şunlardır:
- Delme : Bu yöntemde, yeni kan damarlarının büyümesini ve kusurlu bölgede kan akışını sağlamak için kemiğe çok sayıda küçük delik açılır. Bu, lezyon içinde iyileşme yanıtını ve yeni kıkırdak hücrelerinin oluşumunu başlatır.
- Açık redüksiyon internal fiksasyon : Arızalı bölgeye artroskop ile ulaşılmasının zor olduğu durumlarda açık cerrahi yapılır. Bu nedenle açık bir kesi gerekebilir. Bu işlemde cerrahınızın eklemi görebilmesi için eklemin önünden bir kesi yapılır ve gevşek cisimler çıkarılır. Dahili sabitleme, metal vidalar, pimler veya teller gibi dahili sabitleyiciler kullanılarak parçaların sabitlenmesini içerir.
- Kemik grefti: Aşılama , ölü veya nekrotik kemiğin çıkarılmasından sonra boşluğu doldurmaya yardımcı olur. Bu prosedürde hasarlı bölgeye bir kemik grefti yerleştirilir. Bu prosedür, hasarlı bölgeyi onarmak veya eksik kemiği değiştirmek için yapılabilir. Yeni kemiğin büyümesine yardımcı olmak için otogreft (kendi vücudunuzdan toplanır) veya allogreft (bir kemik bankasından alınır) gerekebilir.
- Osteokondral greftleme: Prosedür, eklemin ağırlık taşımayan bir bölgesinden sağlıklı kıkırdak tıkaçlarının transferini ve bunları eklemin hasarlı bölgelerine mozaik şeklinde transfer etmeyi içerir. Yeni implante edilen kemik ve kıkırdağın kusurlu bölgede büyümesini sağlar. Greftler kendi vücudunuzdan (otogreft) veya bir donör veya kemik bankasından (allogreft) alınabilir.
- Otolog kondrosit implantasyonu (ACI): Bu prosedürde, ağırlık taşımayan bir eklemden sağlıklı kıkırdak hücreleri toplanır ve bir laboratuvarda kültürlenir. Kültürlenmiş kıkırdak doku yaması, yeni kıkırdağın büyümesini teşvik etmek için kusurlu alana implante edilecektir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın