Skafoi̇d Kırığı10/04/22 15:39
Skafoi̇d Kırığı Nedir?
Skafoid kırığı semptomları, yaralanma bölgesinde (başparmağın tabanı ve önkol) ağrı ve şişmeyi içerir. Skafoid kırığı, tüm ağırlığın avuç içine düşmesiyle uzanmış bir el üzerine düşme nedeniyle oluşur.
Skafoid Kırığı Nedenleri
Skafoid kırığı, tüm ağırlığın avuç içine düşmesiyle uzanmış bir el üzerine düşme nedeniyle oluşur. Bu kırık genellikle motor kazaları veya spor aktiviteleri sırasında ortaya çıkar.
Skafoid Kemiğinin Anatomisi
Skafoid kemiği, diğer 7 kemikle birlikte bilek eklemini oluşturan bilekte küçük, tekne şeklinde bir kemiktir. Bileğin başparmak tarafında bulunur ve kırık riski yüksektir. Skafoid kırığı genellikle 20-30 yaş arası genç erkeklerde görülür. İki yerde oluşabilirler: başparmağın yanında veya önkolun yakınında.
Skafoid Kırığı Belirtileri
Skafoid kırığı semptomları, yaralanma bölgesinde (başparmağın tabanı ve önkol) ağrı ve şişmeyi içerir. Genellikle kırık bölgesinde herhangi bir deformite yoktur, bu nedenle sadece burkulma ile karıştırılabilir. Morarma, kırığın çok nadir görülen bir belirtisidir. Ağrı genellikle birkaç gün içinde düzeldiğinden, düşmeden aylar hatta yıllar sonra kırığın farkında olmama ihtimaliniz vardır.
Skafoid Kırığı Teşhisi
Skafoid kırığı röntgen ile teşhis edilir; ancak, yer değiştirmemiş bir kırık, ilk hafta gibi erken bir tarihte çekildiğinde röntgende görünmez. Bu nedenle doktorunuz kırığı tespit etmek için skafoid kemiğin bulunduğu bölgede hassasiyet testi yapacaktır. Doktorunuz ayrıca bir atel kullanmanızı ve birkaç hafta boyunca ağır bir şey kaldırmaktan kaçınmanızı tavsiye edecek ve ardından kırığın görünürlüğünü kontrol etmek için başka bir röntgen isteyecektir. Bazen, skafoid kırığının tanısını doğrulamak için bir MR taraması, BT taraması veya kemik taraması da istenebilir.
Skafoid Kırığı Tedavisi
Skafoid kırığı tedavisi, kırığın yerine, yani başparmağın veya ön kolun yakınındaki kırığın bulunduğu yere dayanır. Skafoid kırığı, uygun şekilde ve tam özenle tedavi edilmezse kalıcı bir sakatlık olduğunu kanıtlayabilir.
Skafoid Kırığı Ameliyatsız Tedavisi
Doktorunuz, skafoid kırığı yer değiştirmediğinde cerrahi olmayan tedavi önerecektir. Cerrahi olmayan tedavi, alçı, el ve/veya başparmağın hareketsiz hale getirilmesini içerir. Ön kola yakın kırıklarda dirseği de kapsayabilir.
Skafoid Kırığı Cerrahi Tedavi
Kırık yer değiştirdiğinde veya ön kola daha yakın olduğunda cerrahi tedavi önerilebilir. Cerrahi tedavide bileğin önünden veya arkasından bir kesi yapılır. Cerrahınız, skafoid kemiği iyileşirken yerinde tutmak için vidalar ve teller kullanacaktır. Kemik ikiden fazla parçaya bölünmüşse, iyileşme sürecine yardımcı olması için bir kemik grefti (genellikle ön koldan veya kalçadan alınan greft) kullanılabilir.
Skafoid Kırığı Ameliyatı Sonrası Bakım
Ameliyattan sonra, eliniz tamamen iyileşene kadar bir atel veya alçıya yerleştirilecektir. Kırık tamamen iyileşene kadar alçıyı takmaya özen göstermelisiniz. O zamana kadar doktorunuz tarafından temas sporlarından kaçınmanız ve yaralı kol ile ağırlık kaldırmamanız, atmamanız, itmemeniz veya çekmemeniz tavsiye edilecektir. Parmakların tam hareketini korumak da çok önemlidir. İyileşme sırasında size fizik tedavi önerilecek ve bileğinizdeki gücü ve hareket aralığını yeniden kazanmanıza yardımcı olacak bazı egzersizler öğretilecektir.
Skafoid Kırığı Tedavisinden Sonra İyileşme
Kırığın iyileşmesi için geçen süre 6-10 hafta arasında değişmektedir. Başparmağın yakınındaki kırıkların iyileşmesi, önkol yakınındaki kırıklara kıyasla nispeten daha az zaman alır, çünkü iyileşme için gerekli kan kaynağı başparmağın yakınında daha iyidir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın