Sternoklavi̇küler Eklem07/04/22 12:11

Sternoklavi̇küler Eklem Nedir?

Sternoklaviküler eklem genellikle SC eklemi olarak adlandırılır. Göğüs kemiği (sternum) ile köprücük kemiği (klavikula) arasında bulunur. 

Sternoklavi̇küler Eklem

Sternoklaviküler eklem genellikle SC eklemi olarak adlandırılır. Göğüs kemiği (sternum) ile köprücük kemiği (klavikula) arasında bulunur. Sternoklaviküler eklem yaralanmaları, motorlu araç kazalarında veya destekleyici bağların gerilmesi veya yırtılmasının olduğu temas sporlarında ve hatta bazen kırık veya çıkıkların olduğu ciddi travma veya vücuda doğrudan darbeler nedeniyle oluşabilir.

Sternoklaviküler Eklemin Anatomisi

Omuz, biri sternoklaviküler eklem olmak üzere dört eklemden oluşur. Kolu merkezi iskelete bağladığı için önemli bir eklemdir. Diğer eklemlerde olduğu gibi, Sternoklaviküler eklem, kol ve omuz hareketi sırasında kemiklerin zahmetsizce birbirine kaymasına yardımcı olan eklem kıkırdağı ile kaplıdır. Sert bağ bağlar, sternoklaviküler eklemini çevreler, stabilite ve güç sağlar ve kolun doğal hareketine yardımcı olur.

Sternoklaviküler Eklem Yaralanmasının Belirtileri

Sternoklaviküler eklem bozukluklarının belirti ve semptomları şunları içerir:

  • Eklem üzerinde hassasiyet, morarma veya şişlik
  • Kolda sınırlı hareket aralığı
  • Kol hareketi ile gıcırdama veya çatırdama sesi

Sternoklaviküler Eklem Yaralanmasının Teşhisi

Doktorunuz, tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı gözden geçirecek ve eklem üzerinde herhangi bir ağrı, morarma, şişme veya kızarıklık olup olmadığına dikkat ederek kolunuzun hareket aralığını değerlendirmek için kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Dirseğinizdeki ve bileğinizdeki nabız, parmaklara ve elinize iyi bir kan akışı olup olmadığını belirlemek için incelenir.

Doktorunuz ayrıca yumuşak doku yapılarının ayrıntılı görüntülenmesi için röntgen, MR ve BT taramaları gibi görüntüleme testleri önerebilir. Bu, bir burkulmayı kırık veya çıkıktan ayırt etmeye ve bir tanıyı doğrulamaya yardımcı olabilir.

Sternoklaviküler Eklem Yaralanmasının Tedavisi

Ameliyatsız tedavi şunları içerir:

  • İlaçlar: Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) eklemdeki ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Immobilizasyon 
  • Bir çıkığın kapalı redüksiyonu

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Omuz Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler