Teni̇sçi̇ Di̇rseği̇09/04/22 00:10
Teni̇sçi̇ Di̇rseği̇ Nedir?
Tenisçi dirseği, lateral epikondile bağlanan tendonların iltihaplanmasına ve mikro yırtılmalarına neden olan aşırı kullanım yaralanmasıdır.
Tenisçi dirseği, lateral epikondile bağlanan tendonların iltihaplanmasına ve mikro yırtılmalarına neden olan aşırı kullanım yaralanmasıdır.
Tenisçi dirseği, önkoldaki tekrarlayan kas kasılmalarından kaynaklanan ağrılı bir durumdur. Bu durum tenis, resim, çekiçleme, daktilo, bahçe işleri ve müzik aleti gibi aktivitelerinde daha sık görülür.
Tenisçi dirseği ve golfçü dirseği, golfçü dirseğinin dirseğin iç kısmında ve tenisçi dirseğinin dirseğin dışında oluşması dışında benzerdir. Her iki durum da bir tür tendinittir - tendonların iltihabı.
Tenisçi Dirseğinin Nedenleri
Tenisçi dirseği genellikle ön kol kaslarının aşırı kullanımından kaynaklanır, ancak düşme, araba kazası veya iş kazası gibi doğrudan travmalardan da kaynaklanabilir.
Tenisçi dirseği, tenisçilerde yaygın olarak görülür, bu nedenle adı, özellikle topa ters duruşta vururken kötü teknik kullanıldığında. Diğer yaygın nedenler arasında boyama, çekiçleme, yazı yazma, dokuma, bahçe işleri, ağır nesneleri kaldırma ve müzik aletleri çalma gibi önkolun tekrarlayan hareketlerini gerektiren herhangi bir aktivite sayılabilir.
Tenisçi Dirseğinin Belirtileri
Tenisçi dirseğinin belirti ve semptomları şunları içerebilir:
- Yavaş yavaş kötüleşen dirsek ağrısı
- Nesneleri kavramakla ön kola ve bileğe yayılan dirseğin dış tarafında ağrı
- Zayıf tutuş
- Ağrılı tutuş
- Bilek geriye büküldüğünde dirsekte şiddetlenen ağrı
Tenisçi Dirseği Teşhisi
Doktorunuz, tıbbi geçmişinizi gözden geçirerek, kapsamlı bir fizik muayene yaparak ve herhangi bir sinir sıkışmasını tespit etmek için Röntgen, MR veya elektromiyogram (EMG) isteği yaparak tenisçi dirseğini değerlendirecektir.
Tenisçi Dirseği Tedavisi
Doktorunuz önce konservatif tedavi seçeneklerini önerecektir. Bunlar şunları içerebilir:
- Kullanımı sınırlandırın ve kolunuzu semptomları kötüleştiren aktivitelerden uzak tutun.
- Yaralı dokular üzerindeki stresi azaltmak için ateller veya diş telleri istenebilir.
- Şişmeyi azaltmak için dirseğe buz paketleri uygulayın.
- Semptomları ortaya çıkaran ve tendonlar üzerindeki stresi artıran aktivitelerden kaçının.
- Ağrı ve şişliği tedavi etmek için iltihap önleyici ilaçlar ve/veya steroid enjeksiyonları istenebilir.
- Belirtileriniz azaldıktan sonra önkol için güçlendirme ve germe egzersizleri için fizik tedavi istenebilir.
- Darbeli ultrason, kan akışını artırmak ve yaralı tendonların iyileşmesini desteklemek için kullanılabilir.
Konservatif tedavi seçenekleri durumu çözemezse ve semptomlar 6-12 ay devam ederse, cerrahınız lateral epikondil gevşetme cerrahisi adı verilen cerrahi bir prosedür önerebilir. Cerrahınız ameliyatınızı geleneksel açık yöntemle mi (tek büyük kesi) yoksa endoskopik olarak mı (2 ila 3 küçük kesi ve endoskop kullanımı – kameralı dar ışıklı tüp) uygulayacağına karar verecektir. Cerrahınız, özel durumunuza bağlı olarak hangi seçeneğin sizin için en iyi olduğuna karar verecektir.
Cerrahınız, ekstansör tendonu ve lateral epikondil üzerindeki bağlantısını görmek için yumuşak dokuları bir kenara çeker ve ardından tendonu keser veya serbest bırakır ve onu kemiğe yeniden bağlar. Mevcut herhangi bir skar dokusu, herhangi bir kemik mahmuzunun yanı sıra çıkarılacaktır. Ameliyat tamamlandıktan sonra kesi(ler) dikiş veya bant ile kapatılır.
Ameliyattan sonra ekleminizin hareket açıklığını ve gücünü artırmak için fizik tedaviye yönlendirilirsiniz.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın