Di̇z İnstabi̇li̇tesi̇03/04/22 08:53
Di̇z İnstabi̇li̇tesi̇ Nedir?
Diz instabilitesi, dizin ani bükülmesi, menisküs, bağ veya kapsülün yırtılması, diz osteoartriti (kemikler arasındaki yastıklama kıkırdak dokusunun aşınması ve yırtılması) ve spor yaralanmalarından kaynaklanabilir.
Diz eklemi vücuttaki en büyük eklemlerden biridir. Bu son derece karmaşık eklem, hareketini destekleyen ve stabilize eden birkaç dokuya sahiptir:
- Kondiller ve menisküs: Kondil adı verilen uyluk kemiğinin kemikli çıkıntıları, kaval kemiğinin lateral ve medial menisküsünün (süngerimsi kıkırdak) girintilerine sıkıca oturur.
- Ligamentler: Bunlar, eklem kemikleri boyunca çapraz olarak geçen, onları birbirine bağlayan ve yerinde tutan doku bantlarıdır.
- Kapsüller: Eklem üzerinde bir kılıf oluşturarak diz kemiklerini birbirine bağlayan dokulardır.
- Kaslar: İkincil stabilite sağlarlar.
Diz İnstabilitesi Nedenleri
Bu destekleyici yapılardan herhangi birinin hasar görmesi diz ekleminin dengesizliğine neden olur. Diz instabilitesi, dizin ani bükülmesi, menisküs, bağ veya kapsülün yırtılması, diz osteoartriti (kemikler arasındaki yastıklama kıkırdak dokusunun aşınması ve yırtılması) ve spor yaralanmalarından kaynaklanabilir. Bu dokular yaralandığında patella veya diz kapağı diz eklemindeki oluğundan dışarı çıkabilir ve instabiliteye yol açabilir.
Diz İnstabilitesi Belirtileri
Diz instabilitesi, ağrıya, şişmeye, sertliğe ve eklemin bükülme veya bükülme eğilimine neden olur.
Diz İnstabilitesi Teşhisi
Bu semptomlarla başvurduğunuzda, doktorunuz her bağın stabilitesini test etmek için kapsamlı bir fizik muayene yaparak diz instabilitesini teşhis eder ve tanıyı doğrulamak için Röntgen, MR veya BT taramaları gibi görüntüleme testleri isteyebilir.
Diz İnstabilitesi Tedavisi
Tedavi, durumun nedenine ve ciddiyetine bağlıdır. Başlangıçta cerrahınız dinlenme, buz uygulaması, bacağınıza bası ve kaldırma (RICE), fizik tedavi ve diş teli kullanımı gibi konservatif tedaviler önerebilir. Ağrı kesici ilaçlar semptomatik rahatlama için reçete edilebilir.
Bununla birlikte, bu konservatif tedaviler tatmin edici olmayan bir yanıt verdiğinde, cerrahi düzeltme önerilebilir. Cerrahınız, yaralanmanın tipini ve ciddiyetini göz önünde bulundurarak, hasarlı kısımları protezle değiştirerek eklemin cerrahi onarımına veya rekonstrüksiyonuna karar verir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın