Di̇z Kıkırdak03/04/22 09:04
Di̇z Kıkırdak Nedir?
Diz kıkırdağında meydana gelen hasar her yaştan insanı etkileyebilir. Kazalar gibi travmalar, düşme gibi mekanik yaralanmalar veya yaşlı insanlarda meydana gelen dejeneratif eklem hastalığından (osteoartrit) zarar görebilir.
Eklem veya hiyalin diz kıkırdak, diz eklemindeki iki kemiğin yüzeyini kaplayan dokudur. Diz kıkırdağı, kemiklerin birbirine karşı düzgün hareket etmesine yardımcı olarak koşma ve atlama gibi aktiviteler sırasında vücudun ağırlığına dayanabilir. Diz eklem kıkırdağı, kendisine doğrudan kan beslemesine sahip değildir, bu nedenle kendini tamir etme kapasitesi çok azdır. Kıkırdak yırtıldığında kolayca iyileşmez ve eklem yüzeyinde dejenerasyona yol açarak kireçlenme gelişimine yol açabilir.
Diz kıkırdağında meydana gelen hasar her yaştan insanı etkileyebilir. Kazalar gibi travmalar, düşme gibi mekanik yaralanmalar veya yaşlı insanlarda meydana gelen dejeneratif eklem hastalığından (osteoartrit) zarar görebilir.
Diz kıkırdağı yaralanmasında tedavi seçenekleri nelerdir?
Diz kıkırdak hasarı olan hastalarda eklem ağrısı, şişme, sertlik ve diz hareket açıklığında azalma gibi semptomlar görülür. Hasarlı diz kıkırdağının sağlıklı kıkırdak ile değiştirilmesi gerekir ve prosedür diz kıkırdak değiştirme olarak bilinir. Yıpranmış kıkırdağı değiştirmek için yapılan cerrahi bir işlemdir ve genellikle spor veya travmatik yaralanmalardan kaynaklanan küçük kıkırdak hasarlı hastaları tedavi etmek için yapılır. İlerlemiş diz kireçlenmesi olan hastalarda endike değildir.
Kıkırdak replasmanı ağrıyı hafifletmeye, normal işlevi geri kazanmaya yardımcı olur ve kireçlenmenin başlamasını geciktirebilir veya önleyebilir. Kıkırdak değiştirme prosedürlerinin amacı, yeni hiyalin kıkırdağın büyümesini teşvik etmektir. Kıkırdak replasmanında yer alan çeşitli artroskopik işlemler şunları içerir:
- Mikrokırık
- Abrazyon Artroplastisi
- Otolog kondrosit implantasyonu (ACI)
- Osteokondral Otogreft Nakli
Mikrokırık : Bu yöntemde yaralanan eklem yüzeyinde keskin bir aletle çok sayıda delik açılır. Bu prosedür, yeni bir kan kaynağı oluşturarak iyileşme yanıtını uyarır. Kan temini yeni kıkırdağın büyümesine neden olur.
Delme : Bu yöntemde, yaralanmış eklem yüzeyinde delikler oluşturmak için bir delme aleti kullanılır. Delme delikleri kan akışını sağlar ve yeni kıkırdak büyümesini uyarır. Yöntem mikrokırığa benzer olsa da daha az hassastır ve delme sırasında üretilen ısı diğer dokulara zarar verebilir.
Abrazyon Artroplastisi : Hasarlı kıkırdağı çıkarmak için yüksek hızlı metal benzeri cisim kullanılır. Bu prosedür bir artroskop kullanılarak gerçekleştirilir.
Osteokondral Otogreft Transplantasyonu : Daha az ağırlık taşıyan kemikten sağlıklı kıkırdak dokusu (greft) alınır ve yaralı eklem yerine nakledilir. Bu yöntem daha küçük kıkırdak kusurları için kullanılır.
Osteokondral Allogreft Nakli : Bir donörden bir kıkırdak dokusu (greft) alınır ve yaralanma bölgesine nakledilir. Kıkırdağın daha büyük bir kısmı hasar görmüşse allogreft tekniği önerilir.
Otolog Kondrosit İmplantasyonu : Bu yöntemde, artroskopik teknikle başka bir bölgeden sağlıklı bir kıkırdak parçası çıkarılır.
Ameliyattan sonra, iyileşmeyi gerektirmek ve eklemin normal işleyişini yeniden sağlamak için fizik tedavi önerilir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın