Di̇z Kırığı03/04/22 09:11

Di̇z Kırığı Nedir?

Diz Kırığı, kemiğin devamlılığında bozulma ve hasar olan bir durumdur. Daha çok genç bireylerde görülür. Bu kırıklar motorlu araç kazalarında olduğu gibi, yüksek performans gerektiren spor dalları yaralanmalarından kaynaklanabilir.

Di̇z Kırığı

Diz Kırığı, kemiğin devamlılığında bozulma ve hasar olan bir durumdur. Daha çok genç bireylerde görülür. Bu kırıklar motorlu araç kazalarında olduğu gibi, yüksek performans gerektiren spor dalları yaralanmalarından kaynaklanabilir. Yaşlı insanlarda en yaygın neden zayıf ve kırılgan bir kemiktir.

Diz kırıkları aşağıdakileri içerebilir:

Distal femur kırığı : Distal femur, huninin ağzı gibi genişleyen femur kemiğinin bir parçasıdır. Distal femur (diz ekleminin üst kısmı) kırığı, diz ekleminizin hemen üzerinde oluşan uyluk kemiğinde bir kırılmadır.

Femur gövdesi kırığı : Femur gövdesi kırığı, femur gövdesi boyunca herhangi bir yerde meydana gelen, femurun uzun, düz kısmı olan bir kırılmadır.

Proksimal tibia kırıkları : Proksimal tibia kırığı, kaval kemiği veya kaval kemiğinin üst kısmında bir kırılmadır. Proksimal tibia kırıkları diz eklemini içerebilir veya içermeyebilir. Diz eklemine giren kırıklar eklem kusurlarına, düzensiz eklem yüzeylerine ve bacaklarda yanlış dizilime neden olabilir. Bu eklem instabilitesine, kireçlenmeye ve hareket kaybına yol açabilir. Bu kırıklara stres veya travma ya da kanser veya enfeksiyon gibi bir hastalık tarafından zaten tehlikeye atılmış bir kemikte neden olur. Proksimal tibia kırıkları cilt, kas, sinirler, kan damarları ve bağlar dahil olmak üzere çevredeki yumuşak dokuların yaralanmasına neden olabilir.

Tibial şaft kırıkları : Bir tibial şaft kırığı, diz ve ayak bileği eklemleri arasında tibia veya incik kemiği (alt bacağın daha büyük kemiği) boyunca meydana gelen bir kırılmadır. Bu kırıklar futbol ve kayak gibi sporları yaparken ortaya çıkabilir.

Diz Kırığı Teşhisi

Teşhis, tıbbi geçmişiniz, fizik muayene ve diğer tanısal görüntüleme testleri ile yapılır. Kemiğin sağlam veya kırık olup olmadığını anlamak için röntgen çekilir. Röntgen ayrıca kırığın tipini ve yerini bilmek için de yardımcı olur. Doktorunuz ayrıca kırığın ciddiyetini bilmek için bilgisayarlı tomografi (BT) taraması önerebilir.

Diz Kırığı Tedavisi

Tedavi seçenekleri ameliyatsız ve cerrahidir. Ameliyatsız tedavi, iskelet traksiyonunu ve alçı ve diş tellerinin kullanımını içerir. İskelet çekişi, kırık kemikleri yeniden hizalamak için pimin kemiğe yerleştirilmesini içerir. Cerrahi, iç fiksasyon ve dış fiksasyonu içerir.

İç Fiksasyon

İntramedüller çivileme : Bu işlemde femur kanalına özel olarak tasarlanmış metal bir çubuk yerleştirilir. Daha sonra kırık bölgesine ulaşmak ve yerinde tutmak için çivi geçirilir. Çubuk, her iki ucundaki vidalarla yerine sabitlenir.

Plakalar ve Vidalar : Bu prosedürde, cerrahınız kırık kemik uçlarını normal konuma yeniden konumlandırır ve ardından kemik parçalarını yerinde tutmak için kemiğin dış yüzeyinde özel vidalar veya metal plakalar kullanır.

Dış fiksasyon

İşlem sırasında, femur ve tibianın ortasına metal pimler veya vidalar yerleştirilir ve hizalanma ve iyileşme sağlamak için kemik parçalarını yerinde tutmak için cilt dışındaki bir cihaza bağlanır.

Kemiğiniz birçok parçaya bölünmüşse, iyileşirken kemiğin genel şeklini ve uzunluğunu yerinde tutmak için kırığın her iki ucuna bir plaka veya çubuk sabitlenir. Kırık iyileşmesinin geciktiği yaşlı hastalarda, hastadan veya doku bankasından alınan kemik grefti, kallus oluşturmak için kullanılabilir. Şiddetli vakalarda, kemik parçaları çıkarılır ve kemik yerine diz protezi implantı yerleştirilir.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Diz Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler