Di̇z Yaralanmaları03/04/22 10:26

Di̇z Yaralanmaları Nedir?

Ağrı, şişme ve sertlik, dizdeki herhangi bir hasar veya yaralanmanın ortak belirtileridir. Diz yaralanmalarının ilk aşamalarında dikkatli olunmazsa, dizinizi tahrip edebilecek eklem hasarına neden olabilir.

Di̇z Yaralanmaları

Diz Yaralanmaları Yaygın Belirtileri

Ağrı, şişme ve sertlik, dizdeki herhangi bir hasar veya yaralanmanın ortak belirtileridir. Diz yaralanmalarının ilk aşamalarında dikkatli olunmazsa, dizinizi tahrip edebilecek eklem hasarına neden olabilir.

Diz Yaralanmaları Nedenleri

Diz Yaralanmaları yaygın nedenleri şunlardır:

  • Femur (uyluk kemiği), tibia ve fibula (bacak kemikleri) kırığı
  • Yırtık bağ (ön veya arka çapraz bağ)
  • Eklemde ekstra sıvı veya kan birikmesine yol açan bir travmayı takiben kan damarlarının yırtılması
  • Diz kapağı çıkığı (patella)
  • Yırtık kuadriseps veya hamstring kasları
  • Patellar tendon yırtılması

Diz Yaralanmaları Teşhisi

Ağrı ve şişlik hızlıysa, derhal teşhis ve uygun tıbbi tedavi önerilir. İlk tanı, fizik muayene ve eklem muayenesini ve ardından röntgeni içerir.

Diz Yaralanmaları Tedavisi

Diz Yaralanmalarından hemen sonra ve bir tıp doktoru tarafından değerlendirilmeden önce RICE tedavisine başlamalısınız.

  • Dinlenme : Dizinizi dinlendirin, çünkü yaralanmaya baskı yapmaktan daha fazla hasar oluşabilir.
  • Buz : Yaraya uygulanan buz paketleri şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Etkilenen bölgeye bir havlu üzerinden 15-20 dakika, birkaç gün boyunca günde dört kez buz uygulanmalıdır. Buzu asla doğrudan cildin üzerine koymayın.
  • Sıkıştırma : Dizinizi elastik bir bandaj veya kompresyon çorabı ile sarmak şişliği en aza indirmeye ve dizinizi desteklemeye yardımcı olabilir.
  • Yükseklik : Dizin kalp seviyesinin üzerine kaldırılması da şişlik ve ağrının azalmasına yardımcı olacaktır.

Akut veya hafif diz yaralanmaları diz ameliyatı gerektirmez. Antiinflamatuar ilaçlarla tedavi edilebilir. Birikmiş fazla eklem sıvısını bir şırınga veya iğne ile boşaltmak gerekir. Ağrı uzun süre devam ederse veya gece veya dinlenirken ortaya çıkarsa, doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir. Acil ortopedi doktorlarına web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Bantlama, masaj, mobilizasyon, germe ve güçlendirme egzersizleri ile dengenizi ve çevikliğinizi geliştirmeye yönelik egzersizler önerilebilecek diğer tedavi seçenekleridir.

Bazı durumlarda ağrı dayanılmaz ise doktorunuz kortizon enjeksiyonu önerebilir. Bununla birlikte, kıkırdağınızı zayıflattığı ve yumuşattığı ve böylece diz artritine yol açtığı için kortizon kullanımından kaçınmak iyi bir uygulamadır. Daha ciddi vakalar ameliyatla tedavi edilir ve ardından dizi güçlendirmek için bir fizik tedavi yapılır.

Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız


Sosyal Medyada Paylaşın

Doktorların Uzmanlıkları Diz Hastalıkları ve Bu Makalede Listelendiler