Kalça Kırığı05/04/22 00:10
Kalça Kırığı Nedir?
Kalça kırığı, uyluk kemiğinin veya uyluk kemiğinin üst kısmında kalça yakınında meydana gelen bir kırılmadır.
Kalça kırığı, uyluk kemiğinin veya uyluk kemiğinin üst kısmında kalça yakınında meydana gelen bir kırılmadır. Uyluk kemiğinin üst kısmında iki kemik işlemi vardır - daha büyük ve daha küçük trokanterler. Küçük trokanter, uyluk kemiğinin arkasındaki femur boynunun tabanından çıkıntı yapar. Kalça kırıkları, ya femur boynundaki, büyük ve küçük trokanter arasındaki alanda veya küçük trokanterin altındaki bir kırılma nedeniyle oluşabilir.
Kalça eklemi bir "top ve yuva" eklemidir. "Top" uyluk kemiğinin veya uyluk kemiğinin başıdır ve "soket" fincan şeklindeki asetabulumdur. Eklem yüzeyi, eklemde ağrısız hareket sağlayan pürüzsüz bir eklem yüzeyi ile kaplıdır.
Kalça Kırığı Nedenleri
Kalça kırığı en sık kemikleri zayıf yaşlı hastalarda küçük travmalardan sonra ve gençlerde yüksek enerjili travma veya ciddi yaralanmalardan kaynaklanır. Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı kalça kırığı riskinizi artırır.
Kalça Kırığı Belirtileri
Kalça kırığı belirtileri şunları içerir:
- Kasık veya dış uylukta ağrı
- Şişme ve hassasiyet
- Kalçayı döndürürken rahatsızlık
- Ayağının ve dizin dışa veya içe dönmesi
Kalça Kırığı Teşhisi
Doktorunuz kalça kırığını teşhis etmek için bir röntgen isteyebilir. Kırığı tespit etmek için manyetik görüntüleme (MR) gibi diğer görüntüleme testleri de yapılabilir.
Femurun tutulduğu bölgeye bağlı olarak kalça kırığı şu şekilde sınıflandırılır:
- intrakapsüler kırık
- intertrokanterik kırık
- subtrokanterik kırık
Kalça Kırığı Tedavisi
Kalça kırığı ameliyatsız ve ameliyatsız yöntemlerle düzeltilebilir ve hizalanabilir:
Ameliyat için uygun değilseniz, traksiyon durumunuzu tedavi etmek için bir seçenek olabilir. Lokal anestezi altında, uyluk kemiğine vidalar, pimler ve teller yerleştirilerek, ağır yükleri taşımak için yatağın ucuna bir makara sistemi kurularak iskelet traksiyonu uygulanabilir. Bu ağırlıklar, yaralanma iyileşene kadar yanlış hizalanmış kemiklerin düzeltilmesine yardımcı olur.
Kalça kırıkları cerrahi olarak eksternal fiksasyon, intramedüller fiksasyon veya plak ve vida kullanılarak tedavi edilebilir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın