Kalça Protezi̇ Ameli̇yatı Sonrası Egzersi̇z05/04/22 00:15
Kalça Protezi̇ Ameli̇yatı Sonrası Egzersi̇z Nedir?
Kalça protezi ameliyatı sonrası egzersiz, kalçayı çevreleyen ve destekleyen kasları çalıştırmak, kalça protezi ameliyatından sonra hareket açıklığını ve eklem gücünü geri kazanmaya yardımcı olur.
Kalça protezi ameliyatı sonrası egzersiz, kalçayı çevreleyen ve destekleyen kasları çalıştırmak, kalça protezi ameliyatından sonra hareket açıklığını ve eklem gücünü geri kazanmaya yardımcı olur. Olumlu bir cerrahi sonuç elde etmek için günde 2-3 kez fizik tedavi egzersizleri yapmanız ve her gün 30 dakika yürümeniz önerilir. Doktorunuz tarafından size özel bir kalça egzersiz rutini verilecektir. Aşağıdaki egzersizler genellikle tavsiye edilir:
Ameliyat Sonrası Erken İyileşme Aşaması İçin Kalça Protezi Egzersizleri
Kalça protezi ameliyatı sonrası egzersiz ameliyattan hemen sonra uyanma odasındayken yapılabilir. Ayaklarınızdaki ve bacaklarınızdaki kan dolaşımını iyileştirdiği ve kaslarınızı güçlendirmenin yanı sıra kan pıhtılarının oluşumunu engellediği için bunları mümkün olan en kısa sürede yapmanız önerilir.
- Ayak Bileği Pompası Egzersizi: Bacaklarınızı uzatarak sırt üstü yatın ve ayaklarınızla ileri geri pompalama hareketi yapmak için baldır ve incik kaslarınızı ritmik olarak sıkın. Bu egzersizi toparlanma odasındayken her 10 dakikada bir mümkün olduğunca sık yapın.
- Ayak Bileği Döndürme Egzersizi: Ayak parmaklarınızla günde 3-4 kez saat yönünde ve saat yönünün tersine 5-10 daire yaparak ayak bileği ekleminizi döndürün.
- İzometrik Kasılmalar: Yatağınızda yatarken kalça kaslarınızı sıkın ve kasılmayı 10 saniye tutun. Bunu günde 3-4 kez yapın.
- Kuadriseps Egzersizi: Bacağınızı tamamen uzatarak yatağınıza sırt üstü yatın. Uyluk kasını (kuadriseps) kasın ve kasılmayı yaklaşık 10 saniye tutun ve ardından gevşeyin. Günde 2-3 kez yaklaşık 3-4 kez 10 tekrar yapın.
- Kalça Abdüksiyonu: Bacağınızı tamamen uzatarak sırt üstü yatın. Ameliyat edilen bacağı yana doğru uzatın ve ardından orta hatta geri getirin. Günde 2-3 kez yaklaşık 10 tekrar yapın.
- Düz Bacak Kaldırma Egzersizi: Bacağınızı tamamen uzatarak yatağınıza sırt üstü yatın. Bacağınızı mümkün olduğunca düz tutarken topuğunuzu yataktan birkaç santim yukarı kaldırın. Bu pozisyonda yaklaşık 10 saniye sabit kalın ve ardından topuğunuzu yavaşça indirin. Günde 2-3 kez yaklaşık 10 tekrar yapın.
- Topuk Egzersizleri: Bacaklarınızı uzatarak yatağınıza sırt üstü yatın. Dizinizi bükerken topuğunuzu kalçanıza doğru yavaşça kaydırın ve ardından bacağınızı uzatmak için topuğunuzu geriye doğru kaydırın. Günde 2-3 kez yaklaşık 3-4 set 10 tekrar yapın.
- Ayakta Kalça Fleksiyonu: Destek için ellerinizi bir sandalyenin arkasına koyun ve uyluğunuz neredeyse yere paralel olana kadar dizinizi yavaşça göğsünüze doğru kaldırın. Bu pozisyonda 1-2 saniye kalın ve ardından bacağınızı indirin. Günde 2-3 kez yaklaşık 3-4 set 10 tekrar yapın.
- Ayakta Kalça Abdüksiyonu: Destek için ellerinizi bir sandalyenin arkasına koyun ve ameliyatlı bacağınızı diğer bacağınızla yaklaşık 45 derecelik bir açı yaparak yavaşça yana doğru kaldırın. Bu pozisyonu 1-2 saniye basılı tutun ve ardından bacağınızı indirin. Günde 2-3 kez yaklaşık 3-4 set 10 tekrar yapın.
Total Kalça Protezi Sonrası Faaliyetlerin Yeniden Başlaması
İyileşme odasındayken yürümeye başlamanız teşvik edilecektir. Yürümeye erken başlamak, iyileşmenizi hızlandırmanıza ve günlük yaşamın rutin aktivitelerine dönmenize yardımcı olur.
- Yürüme: Başlangıçta, ameliyatlı kalçaya verilen ağırlık miktarını kontrol edebilmek için yürümek için bir yürüteç veya bir çift koltuk değneği kullanmanız gerekebilir. Ayakta dururken, ağırlığınız eşit olarak dengelenmişken, yürüteci veya koltuk değneklerini küçük bir mesafeye ilerletin ve önce ayak parmaklarını yerden kaldırarak ve ayağı kaldırmak için diz ve kalça eklemini bükerek ameliyatlı bacağı ileri doğru hareket ettirin. Ameliyatlı bacağınızı yere koyarken önce topuğunuza dokunun, ardından ayağı düzleştirin. Kaslarınız güçlendikçe karşı elinizdeki bastonu yürümeye yardımcı olması için kullanabilir ve son olarak herhangi bir yardım kullanmadan yürüyebilirsiniz.
- Merdiven Çıkma: Merdivenleri çıkarken ve inerken başlangıçta denge ve destek için tırabzanı kullanın. Tam kalça protezinden sonra merdiven çıkmaya başladığınızda merdivenler 7 inçten (standart yükseklik) daha yüksek olmamalıdır. Bu, dayanıklılığı ve gücü geliştirmek için mükemmel bir aktivitedir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası gelişmiş egzersizler
Total kalça protezi sonrası tam iyileşme birkaç ay sürebilir. Kalça protezi ameliyatı sonrası egzersizler kalça fonksiyonunu ve hareketliliğini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur:
- Direnç Egzersizleri: Ameliyattan yaklaşık 4-6 hafta sonra ayakta kalça fleksiyon, abdüksiyon ve ekstansiyon egzersizleri yaparken direnç bantları veya 1-2 kiloluk ayak bileği ağırlıkları kullanacak kadar güçlü olabilirsiniz. Güç ve dayanıklılık kazanımları elde ettikçe ağırlığı kademeli olarak artırabilirsiniz.
- Sabit Bisiklet: Bu, kalça hareketliliğini geliştirmek için mükemmel bir düşük etkili aktivitedir. Koltuk yüksekliğini, ayağınız tam düz konumdayken ayağınız pedala değecek şekilde ayarlayın. Başlangıçta pedalı geriye doğru çevirin ve rahat bir geri bisiklet hareketi elde ettiğinizde, ileri doğru pedal çevirmeye başlayın. Dayanıklılığınızı haftada 3 kez 20 dakikaya yükseltin.
Egzersizden sonra geçici bir rahatsızlık ve şişlik olabilir, ancak bu, ayağın kaldırılması ve bir havluya sarılı buzun kalçaya uygulanmasıyla düzelmelidir. Kalıcı veya kötüleşen semptomlar için doktorunuza veya fizyoterapistinize başvurun.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın