Meni̇sküs Nakli̇03/04/22 11:43
Meni̇sküs Nakli̇ Nedir?
Menisküs nakli, dizin hasarlı menisküsünün sağlıklı kıkırdak ile değiştirilmesi için yapılan cerrahi bir işlemdir.
Menisküs nakli, dizin hasarlı menisküsünün sağlıklı kıkırdak ile değiştirilmesi için yapılan cerrahi bir işlemdir.
Menisküs, kaval kemiği ile uyluk kemiği arasında yastık görevi gören C şeklinde bir kıkırdak halkadır. Her dizinizde iki menisküs bulunur - biri dizinizin içinde (medial yön) ve diğeri dışta (lateral yön). Yastıklama etkisinin yanı sıra menisküs, diz için stabilite de sağlar.
Menisküs yırtığı, genellikle travmaya bağlı olarak ortaya çıkan ve sporcularda yaygın olan yaygın bir diz yaralanmasıdır. Yaşlılarda dizdeki dejeneratif değişiklikler nedeniyle menisküs yırtılması da görülebilir. Hasarlı bir menisküs, sizi kalıcı ağrı, şişme ve artrite yatkın hale getirir.
Menisküs yırtığının tedavisi yırtığın tipine, şiddetine ve konumuna bağlıdır. Menisküs yırtıklarının tedavisi için cerrahi olmayan seçenekler buz uygulaması, dinlenme, elastik bandaj, elevasyon ve fizik tedaviyi içerebilir. Bununla birlikte, ciddi şekilde hasar görmüş bir menisküsün çıkarılması gerekebilir. Yaşlı bireylerde diz protezi düşünülmesi gereken bir seçenek olabilir. Ancak menisküs nakli genç hastalarda alternatif bir seçenek olabilir.
Menisküs Nakli İçin Uygunluk
Menisküs nakli için uygunluk kriterleri şunları içerir:
- Genç ila orta yaşlı hastalar (50 yaş altı)
- Stabil, iyi hizalanmış dizleri olan hastalar
- Eklemde sağlam veya minimal hasarlı eklem kıkırdağı olan hastalar
- Daha önce menisektomi (menisküs alınması) geçirmiş hastalar
- Kalıcı aktiviteye bağlı ağrıdan şikayet eden hastalar
- Eklemde ciddi artritik değişiklikler olan hastalarda menisküs nakli önerilmez.
Menisküs Yırtığı Teşhisi
Menisküs yırtığı teşhisi, tıbbi bir öykünün yanı sıra mevcut semptomların ardından dizin fizik muayenesinden sonra konulur. Doktorunuz ayrıca olası diğer teşhisleri ekarte etmek için dizinizin röntgen ve MR taraması gibi birkaç görüntüleme çalışması da isteyebilir. Röntgen ışınları, diz ağrısına neden olabilen osteoartrit gibi dejeneratif değişiklikleri tanımlamaya yardımcı olur. MRG'ler menisküsleri görselleştirmeye ve yaralanmanın yerini ve ciddiyetini değerlendirmeye yardımcı olur.
Menisküs Nakli Ameliyatı
- Menisküs nakli ameliyatının amacı ağrıyı azaltmak ve artritik değişiklikleri önlemektir. Ameliyat genel anestezi altında ayaktan veya yatarak gerçekleştirilir.
- Prosedür genellikle dizin iç yapılarını görselleştirmek için kullanılan bir artroskop (bir fiber optik alet) yardımıyla gerçekleştirilir. Artroskopun bir ucuna, dizin iç görüntülerini bir TV ekranına ileten küçük bir kamera takılıdır. Artroskop, cerrahın kıkırdak, bağlar ve eklem astarı dahil olmak üzere tüm diz eklemini değerlendirmesini sağlar.
- Nakil için kullanılan kıkırdak, bir insan kadavra donöründen elde edilir. Sağlıklı donör kıkırdağı ameliyat öncesi hastanın dizine uyacak şekilde özelleştirilir.
- Ameliyat için, hasarlı menisküs bölgesinde dizin ön kısmından cerrahi bir kesi yapılır. Hasarlı menisküs çıkarılır ve bölge yeni menisküs implantı için hazırlanır.
- Yeni menisküs, artroskopik kılavuzluk altında uygun bölgeye implante edilir. Yeni menisküs daha sonra çevre dokuya dikilir ve bunun için ek bir küçük kesi gerekir. Menisküsü yerine sabitlemek için vidalar veya diğer sabitleme aletleri kullanılır.
- Hasarın ciddiyetine ve doğasına bağlı olarak menisküs nakli ile birlikte bağ veya kıkırdak onarımı gibi ek işlemler de yapılabilir.
Ameliyat sonrası bakım
Ameliyattan sonra ilk 1 ila 6 hafta dizinizi desteklemek ve korumak için dizlik takmanız tavsiye edilir. Ameliyatlı diz üzerinde herhangi bir baskı veya stres oluşmasını önlemek için ameliyattan sonra koltuk değneği kullanmanız gerekecektir. Diz sertliğini önlemek için ameliyattan hemen sonra hareket etmeye başlayabilirsiniz. Ağrıyı kontrol altına almak için ağrı kesici ilaçlar reçete edilecektir. Bir fizik tedavi programı, dizinizin hareket aralığını ve gücünü geri kazanmanıza yardımcı olacaktır. İşinizin niteliğine bağlı olarak birkaç hafta veya birkaç ay sonra işinize devam edebilirsiniz. Spora dönmeniz 6 ila 12 ayı bulabilir.
Not: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi için Ortopedi Doktoru'na Danışmalısınız
Sosyal Medyada Paylaşın